avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere fara divort.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere fara divort.

Buna ziua!
Sunt o mama cu doua fetite despartita in fapt de sotul meu, respectiv de tatal lor.As dori sa stiu ,daca exista posibilitatea obtinerii unei pensii de intretinere pentru cele doua fiice,fara a divorta de tatal lor;(desi e violent,mai sper intr-o schimbare si doresc sa ne crestem copiii impreuna).
Ce cuantum ar avea aceasta pensie, in situatia in care sotul e taximetrist,dar figureaza angajat doar cu doua ore si bineanteles salariu pe masura?
De asemenea ,as vrea sa stiu daca in cazul unei despartiri pot beneficia de vreo despagubire pentru renovarea si reamenajarea casei socrilor, impreuna cu care am locuit pana la separarea in fapt.
Cu deosebit respect,va multumesc anticipat!
Conform codului civil exista aceasta obligatie din partea parintilor catre copii. Divortul nu are legatura cu intretinerea copiilor. Incercati sa ajungeti la o intelegere amiabila, daca nu actionati in instanta.
Ultima modificare: Luni, 28 Aprilie 2014
Bogdan - Radu Ursu, Avocat
Pensia de intretinere poate fi acordata chiar daca nu este promovat procesul de divort.

Pensia de intretinere este platita raportat la venitul net realizat, plafonul maximal stabilit de Codul civil in vigoare fiind de 33 % din acest venit.

In situatia in care debitorul obligatiei legale de intretinere nu presteaza nicio activitate remunerata , pensia va fi raportata la salariul minim pe economia nationala .

Pensia de intretinere poate fi platita intr-un cuantum fix sau poate fi stabilita in cota procentuala.

Obligatia legala de intretinere poate fi realizata si in natura, daca exista un acord intre soti, in acest sens, sau daca exista o dispozitie a instantei de judecata.

De asemenea, se poate remite o suma de bani globala, cu titlu de pensie de intretinere.

Daca exista intelegere, poate fi data o declaratie notariala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de întreținere cornel selaru cornel selaru In urma divorțului,minorul mi-a fost încredințat stabilindu-se de către instanța de judecată că mama să plătească o pensie de întreținere în ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara THEODORA30 THEODORA30 O prietena are o fetita de 3 ani necasatorita civil cu prietenul ei dar si a recunoscut copilul,acum s au despartit si vrea sa stie daca l poate obliga cumva ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara vely37 vely37 Am o cunostinta care are 2 copii minori rezultati in timpul casatoriei si dupa divort,copii au ramas la tatal lor,urmand ca mama sa plateasca pensie de ... (vezi toată discuția)