avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ultima pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ultima pensie

Tatal meu a decedat pe data de 14 ianuarie. In aceeasi zi a venit si pensia. Medicul de familie mi-a dat certificatul constatator de deces cu data de 13 ianuarie. Acum am primit o adresa de la posta ca trebuie sa returnam pensia pentru ca din acte tata a decedat cu o zi mai devreme. Ce pot face?
Cel mai recent răspuns: Gabi50 , utilizator 22:04, 29 Aprilie 2014
Legea 263/2010

ART. 120
(1) Sumele neincasate de catre pensionar, reprezentand pensia pe luna in care a avut loc decesul si/sau, dupa caz, drepturi restante de pensie, cuvenite si neincasate pana la deces, se platesc sotului supravietuitor, copiilor, parintilor sau, in lipsa acestora, celorlalti mostenitori, in conditiile dreptului comun.

Nu trebuie sa returnati ultima pensie.


Cine va trimis acea adresa pentru returnarea pensiei pe luna decesului ?
1. Plata pensiei inceteaza cu luna urmatoare aceleia in care a avut loc decesul.

2. Cei de la Posta nu cunosc prevederile legale.

3. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 113
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
a) pensionarul a decedat;
...

4. Deci nu restituiti nimic la Posta.
Daca pensia nu a fost ridicata de catre decedat atunci postasul poate fi concediat pt ca nu avea dreptul sa dea banii la nimeni.Banii trebuie restituiti ( daca nu vreti ca postasul sa fie dat afara de la servici), apoi cu actele necesare, sotia sau copilul ridica pensia de la casa de pensii dupa data de 10 a urmatoarei luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie persoana decedata Doina-Mariana Doina-Mariana Pentru o persoana decedata pe data de 2 a unei luni se poate incasa pensia si indemnizatia cuvenita decedatului pe parcursul unei luni intregi ? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Ridicarea prin mandatar a pensiei neincasate pe luna decesului mirceat55 mirceat55 Buna ziua, as dori sa stiu daca mandatarul mostenitorilor poate ridica de la Casa de Pensii pensia neincasata pe luna decesului de catre defunctul pensionar. ... (vezi toată discuția)
Pentru ridicare ultima pensie oanaportar oanaportar - matusa mea a decedat. - tatalmeu este uniculfrate = mostenitor. 1. - ce trebuie sa faca pt. a primi ultima pensie a matusii ? ( cerere ? + ce acte ? + unde ... (vezi toată discuția)