avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Unde semneaza condica?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Unde semneaza condica?

Un manager,de la sediu,care acolo are program 9-18,a fost delegat in teritoriu la noi in magazin.Programul magazinului include si prezenta angajatilor(cu schimbul)si in zilele de sambata si duminica(e adevarat,fara a se depasi numarul da 160 de ore lunar),lucru pe care eu refuz sa-l fac intrucat ei nu acorda nici compensatie in bani si nici zile libere la schimb pentru lucrul in week-end.Acest manager nu vine la magazin in week-end.Intrebarea este:persoana delegata trebuie sa semneze condica la magazin?Pe ce baza i se face pontajul?Trebuie sa se supuna programului magazinului sau celui pe care l-a avut la sediu?Mentionez ca raspunsul dumneavoastra imi este util pentru a demonta cererea imperativa a acestuia de a ne prezenta la serviciu in week-end in conditiile enuntate mai sus.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: laurentiusergiu_33 , utilizator 19:35, 3 Mai 2009
Buna ziua ,
Nu voi raspunde in totalitate problemelor ridicate de D-voastra ; ma rezum sa va spun ca pentru zilele libere legal in care se presteaza activitate se acorda un spor la salar ( "sporul de deranj":)) -cum il numesc impreuna cu colegii mei) , cuantumul acestuia nefiind specificat in legislatia de specialitate, ci ramane la latitudinea liberei negocieri intre societate si angajati . In acelasi timp , cei care presteaza activitate in zilele de sambata si duminica vor avea liber alte doua zile consecutive, pe parcursul saptamanii . Chiar daca cele doua zile lucrate se compenseaza cu alte 2 zile libere , acest spor trebuie negociat si acordat .
Cat priveste programul managerului , acesta isi pastreaza drepturile negociate in contractul individual de munca si implicit programul de lucru negociat cu societatea angajatoare ( initial sau cu modificari ulterioare).
1. Nu inteleg pentru ce a fost delegat la unitatea dvs. acel manager de la sediu. Care sunt atributiile lui in unitatea dvs.?
2. Daca spuneti ca se lucreza si sambata si duminica dar nu se depaseste programul normal de lucru care ar fi motivul refuzului dvs. de a lucra in aceste zile?
3. Cand ati semnat CIM nu stiati care este programul de lucru?
4. Sa inteleg ca managerul detasat a impus un nou program de lucru?
5. Daca el este manager nu puteti dvs. sa-i faceti lui program de lucru. Acest program i-l fac sefii lui.
Va multumesc pentru raspuns,insa ma vad nevoit sa reformulez intrebarea(in postarea mea anterioara a fost poate inutil detaliata situatia de fapt):un angajat delegat unde semneaza condica?Mentionez ca in ROI este specificat expres:pontajul angajatilor se face pe baza condicii de prezenta.
1. Salariatul delegat la unitatea dvs. trebuie sa respecte dispozitia delegarii, adica sa faca acele sarcini pe care le-a primit de la angajator, in mod explicit pentru aceasta delegare. In mod normal ar trebui sa respecte programul de lucru al unitatii dvs., inclusiv semnarea condicii de prezenta.
2. Dar daca delegatul este manager de la sediu si a venit cu o problema anume, de ce nu sunati la sediu sa va lamuriti cu ce treburi a venit si sa intrebati si ce ne-ati intrebat pe noi?
Domnule tudorvaleriu,cu toata stima,intrebarea mea nu era legata de scopul delegarii acelui manager(de vanzari),ci de a contracara(repet),decizia conducerii de a chema angajatii la munca in week-end fara a li se oferi compensatii legale.Dvs afirmati ca este perfect legal sa fii chemat(de ex.4 ore in fiecare zi normala de lucru),zilnic la munca in conditiile in care programul lunar de ore nu depaseste 160 de ore!?Poate un avocat sau un consilier juridic ne va lamuri pe amandoi...Mentionez deasemenea ca in CIM ,sta scris negru pe alb ca programul este de 8 ore pe zi,5 zile pe saptamana!In plus ,nu-i fac eu programul de lucru acelui manager,vroiam doar sa-i arat ca desi noi am fost chemati la munca in aceasta minivacanta de 1 mai,el a fost plecat la mare.Poate acum m-am facut suficient de bine inteles.Va multumesc oricum ,din nou tuturor,pentru raspunsuri si consider ca desi unele discutii sunt in contradictoriu,ele nu fac decat demonstreze(in final) o mai buna intelegere a drepturilor pe care toti le avem

Alte discuții în legătură

Repaus saptamanal simona.elisa simona.elisa Buna ziua, in cazul in care se lucreaza sambata si duminica, este obligatoriu si un spor si zi libera? Sau numai zile libere? in cazul in care lucreaza 12 ... (vezi toată discuția)
Spor de weekend carmenalinamihai carmenalinamihai Buna seara, sunt noua pe acest forum si as dori sa va rog in masura care se poate sa imi raspunda cineva avizat in dreptul muncii. Referitor la sporul de ... (vezi toată discuția)
Control itm- probleme vizate andreadia andreadia Buna Am avut un control Itm si inspectorii s-au legat de urmatoarele aspecte: 1. In situatia in care avem angajati care lucreaza si la sfarsitul ... (vezi toată discuția)