avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... spor de weekend
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

spor de weekend

Buna seara, sunt noua pe acest forum si as dori sa va rog in masura care se poate sa imi raspunda cineva avizat in dreptul muncii.
Referitor la sporul de weekend , in codul muncii se specifica ca acest spor va fi inscris in contractul colectiv de munca sau in Contractul individual de munca.
1.Intrebarea ar fi, intr-o societate in care munca este prestata de luni pana duminica, iar week -end -ul se acorda in alte 2 zile decat sambata si duminica, daca salariatii efectueaza munca in weekend prin rotatie acest spor va fi dat in functie de valoarea bruta pe ora la care se adauga un spor de ...x..( la latitudinea angajatorului)codul muncii nu face referire exacta la cat ar tb sa fie acest spor).In cazul acesta nu inteleg cum ar putea fi inscris in carnetul de munca nefiind un spor permanent.In cazul in care se inscrie in carte ade munca ar fi un spor exprimar in %sume si nu ore sume?
2. In cazul in care angajatorul nu are CCM la nivel de unitate cum il acorzi?Este suficient sa fie inscris in regulamentul intern?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:48, 14 Ianuarie 2009
PS. sporul de weekend poate fi inclus in salariul de baza?,multumesc.
Salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
Potrivit CCMN, pentru orele suplimentare si pentru orele lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale ce nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite se acorda un spor de 100% din salariul de baza.
Sporurile se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse in salariul de baza.


În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior-art.247 C.mun.
multumesc pentru raspuns, dar eu ma refeream la situatia in care weekendul este acordat de catre angajator in alte zile decat sambata si duminica, la care tb adugat un spor la salariu ,deci nu sunt considerate ore suplimentare.In cazul in care angajatii efectueaza acest week prin rotatie, se mai poate considera un spor stabil si poate fiinscris in canetul de munca sau poate fi cuprins in salariu de baza?
Acest spor nu este un spor permanent nu se inscrie in carnetul de munca.El se acorda in cazul in care aceste ore se efectueaza . Lucrul in zilele de sambata ,duminica si sarbatori legale sunt platite cu spor de 100%, deci este prevazut in lege.
Cum ramane cu saptamana de lucru de 5 zile si 2 zile rapaos? Scrie undeva ca zilele in care se lucreaza trebuie obligatoriu sa fie de luni pana vineri si sambata si duminica libere? Pt. cei care lucreaza in ture zilele lucratoare pot cadea si sambata si duminica... angajatorul are obligatia acordarii a 2 zile libere... Art. 110 Codul muncii daca nu ma insel...
Ca week-end-ul cade in alte zile decat sambata sau duminica (de fapt carmenalina se referea la zilele libere) nu are legatura... In acest caz sambata si duminica sunt considerate zile normale de lucru si nu se platesc suplimentar... respectivul spor la care s-a referit si elis se acorda doar daca salariatul munceste IN ZILELE LUI LIBERE, adica lunea, martea, etc cand cad respectivele lui zile de repaos.
Alte pareri?

Alte discuții în legătură

Subiect sensibil la controlul itm - art 132, (3) cm anca55 anca55 Am observat ca inspectorii ITM verifica in mod special respectarea art 132, (3) din Codul Muncii - acordarea unui spor pentru \"deranjul\" celor care muncesc ... (vezi toată discuția)
Lucrui in zi de sambata ELENA2009 ELENA2009 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat: am angajati care lucreaza de luni pana vineri, program de 8 ore/zi, 40 ore sapatama. incepand din nov se ... (vezi toată discuția)
Lucrul si sambata anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez in cazul in care in cadrul societatii se lucreaza in fiecare sambata, prin rotatie. Trebuie anuntat la ITM ... (vezi toată discuția)