avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită PRESCRIPTIE SAU NU?
Discuție deschisă în Executare silită

PRESCRIPTIE SAU NU?

Buna ziua.
Am urmatoarea speta. In anul 2005 X a semnat un contract de imprumut incheiat la notar cu garantie imobiliara cu Y, iar termenul de rambursare a imprumutului a fost data de 20.03.2006.La data de 20.03.2009 Y (creditor),data ultimei zi de prescriptie, s-a prezentat la un executor judecatoresc si formulezeaza o somatie cu termen de rambursare a sumei imprumutate de 1 zi. Cererea de executare si somatia i s-au comunicat lui X (debitor) in data de 24.03.2009, conform datei de sosire de pe comunicare, deoarece acestea au fost trimise prin posta.
Intrebarea mea este daca aceasta creanta este prescrisa intrucat comunicarea actelor de executare s-a efectuat dupa data de 20.03.2009 (respectiv in data de 24.03.2009) si daca contractul de imprumut incheiat la notar trebuie investit cu formula executorie?
Cel mai recent răspuns: ContSters57511 , utilizator 23:17, 11 Mai 2009
Codul de procedura civila prevede in art. 374 ind.1 dispune ca, inscrisurile cărora legea le recunoaşte caracterul de titlu executoriu sunt puse în executare fără învestirea cu formula executorie.
înscrisul autentificat de notarul public, care îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, nu mai trebuie învestit cu formulă executorie, fiind declarat de lege ca titlu executoriu - art.66 din Legea nr.36/1995
Decret 167/1958
.ART. 16
Prescriptia se intrerupe:
(...)
c) printr-un act incepator de executare.
Dar, poti face contestatie la executare, invoci nulitatea executarii motivata pe neconstitutionalitatea executarii silite fara incuviintarea instantei in urma admiterii exceptiei de catre ccr si mai obtii un ragaz
Multumesc frumos pentru raspuns.
Dar eu am formulat deja o contestatie la executare prin care am solicitat:
1.anularea tuturor formelor de executare efectuate in dosarul de executare, intrucat creanta a fost prescrisa;
2.suspendarea executarii silite pana la solutionarea contestatiei.
Intrebarea mea este daca formulez o completare a contestatiei in care o sa invoc nulitatea executarii motivata pe neconstitutionalitatea executarii silite, mai este necesar sa platesc cautiunea fixata de instanta in ceea ce priveste suspendarea executarii si in aceste conditii cum ar trebui sa formulez aceasta completare a contestatiei?
V-as fi recunoscatoare cu un raspuns cat mai urgent intrucat termenul de judecata este peste 2 zile si nu stiu daca mai este necesar sa platesc aceasta cautiune.
Multumesc
Precizare de actiune...pe cale de exceptie....executare nelegală in urma admiterii exceptiei de neconstitutionalitate...citezi din decizia CC la speta ta etc. Exceptia se solutioneaza inaintea tuturor celorlalte exceptii si motive, dar pana la solutionarea contestatiei poti , prin cerere de suspendare provizorie a ex. sil. adresata catre Presedintele instantei, sa obtii suspendarea provizorie prin ordonanta pr. cu plata unei cautiuni de 10% aratand neregulile si urgenta (daca exista, daca nu cererea se va respinge), care este deductibila din cautiunea fixata de instanta, dar de obicei si aceasta cere tot 10% .( CPC art.403)
Scuze, nu am sesizat ca ai termen peste doua zile, asa ca suspendarea provizorie nu se mai justifica.Plateste cautiunea si cred ca sigur se va da incheiere de suspendare daca nu se pronunta si asupra exceptiei.

Alte discuții în legătură

Exceptia de neconstitutionalitate teisoara teisoara Buna ziua, as dori va rog frumos un raspuns la aceasta intrebare: _in cazul executarilor silite incepute dupa 18.12.2015,pe calea contestatiei la executare ... (vezi toată discuția)
Cum se face o contestatie la o executare silita sssssttt sssssttt vreau sa fac contestatie la executarea silita facuta de catre un executor judecatoresc pentru un credit facut in anul 2006 .eu cred ca sa prescris cum procedez ... (vezi toată discuția)
Cand se aplica o decizie a ccr ? radu.radauti72 radu.radauti72 Prin Decizia pronunțată în ședința din 26 aprilie 2018, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate ... (vezi toată discuția)