avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită PRESCRIPTIE SAU NU?
Discuție deschisă în Executare silită

PRESCRIPTIE SAU NU?

Buna ziua.
Am urmatoarea speta. In anul 2005 X a semnat un contract de imprumut incheiat la notar cu garantie imobiliara cu Y, iar termenul de rambursare a imprumutului a fost data de 20.03.2006.La data de 20.03.2009 Y (creditor),data ultimei zi de prescriptie, s-a prezentat la un executor judecatoresc si formulezeaza o somatie cu termen de rambursare a sumei imprumutate de 1 zi. Cererea de executare si somatia i s-au comunicat lui X (debitor) in data de 24.03.2009, conform datei de sosire de pe comunicare, deoarece acestea au fost trimise prin posta.
Intrebarea mea este daca aceasta creanta este prescrisa intrucat comunicarea actelor de executare s-a efectuat dupa data de 20.03.2009 (respectiv in data de 24.03.2009) si daca contractul de imprumut incheiat la notar trebuie investit cu formula executorie?
Cel mai recent răspuns: ContSters57511 , utilizator 23:17, 11 Mai 2009
Pai daca Curtea Constitutionala a admis exceptia constatand neconstitutionalitatea ce opinie sa mai fie?
Dupa cum am prezentat si in mesajul anterior sintagma ,,produce efecte pt viitor'' a fost clar explicata de catre ICCJ prin Decizia 219/7 aprilie 2008, in complet de 9, in cazul Zambaccian,
Avand in vedere si faptul ca aceasta exceptie a fost ridicata in cadrul unei contestatii la executare aflata pe rolul Tribunalului Sibiu, aceasta contestatie la executare va fi admisa, ca urmare a admiterii exceptiei de neconstitutionalitate,
Or, Deciziile de admitere a exceptiei de neconstitutionalitate sunt opozabile erga omnes, fiind dispuse ca general obligatorii deci trebuie aplicate tuturor subiectelor de drept, considerand si faptul ca Curtea Constitutionala printr-o decizie a stabilit si cum trebuie sa se comporte instantele in cazul in care o lege, sau un articol de lege, a fost constatat ca fiind neconstitutional, instantele care au contestatii la executare pe rol, sau pentru cele cu care vor fi sesizate ulterior, vor trebui sa aplice in toate aceste cauze Decizia CC care constata neconstitutionalitatea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptia de neconstitutionalitate teisoara teisoara Buna ziua, as dori va rog frumos un raspuns la aceasta intrebare: _in cazul executarilor silite incepute dupa 18.12.2015,pe calea contestatiei la executare ... (vezi toată discuția)
Cum se face o contestatie la o executare silita sssssttt sssssttt vreau sa fac contestatie la executarea silita facuta de catre un executor judecatoresc pentru un credit facut in anul 2006 .eu cred ca sa prescris cum procedez ... (vezi toată discuția)
Cand se aplica o decizie a ccr ? radu.radauti72 radu.radauti72 Prin Decizia pronunțată în ședința din 26 aprilie 2018, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate ... (vezi toată discuția)