- am lucrat din 2006-2012 continuu la aceeasi firma
- 2012-2014- concediu de crestere a copilului
- in 2014 cand trebuia sa revin la servici, unitatea respectiva s-0a inchis si am intrat in somaj.am depus actele de somaj si mi s-a stabilit un cuantum de 420 lei/luna.din cate mi-au zis cei de acolo ,media salariului pe ultimele 12 luni este de 885 lei. in cartea de munca am avut intre 800-950 iar eu luam in mana aproximativ 650 lei. somajul nu se calculeaza la suma din acte? contributia la stat nu a fost raportata la suma din cartea de munca?as vrea sa stiu daca mi s-a stabilit corect acest cuantum de 420 lei..pe o perioada de 9 luni. va multumesc anticipat !!!
art.39 din Legea 76/2002:
(2)Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a)75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b)suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
(3)Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:
a)3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b)5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c)7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d)10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
In speta, indemnizatia de somaj are o valoare de 500 lei x 75 % + media salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare x cota procentuala aferenta stagiului de cotizare = 375 lei + media salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare x cota procentuala aferenta stagiului de cotizare =
375 lei + 885 lei x cota procentuala aferenta stagiului de cotizare = 375 lei + 885 lei x 5% = 375 lei + 44 lei = 419 lei
Cuantumul indemnizaţiei de şomaj nu are cum sa reprezinte 65% din venit.
El se acordă în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
- 75% din valoarea indicatorului social de referinta în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
- suma prevazuta mai sus la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.