avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Autorizatie de construire
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Autorizatie de construire

Legea 50/1991 spune, la primul articol:

Art. 1. - (1) Executarea lucrarilor de constructii este permisa numai pe baza unei autorizatii de construire sau de desfiintare, emisa in conditiile prezentei legi, la solicitarea titularului unui drept real asupra unui imobil - teren si/sau constructii - identificat prin numar cadastral, in cazul in care legea nu dispune altfel

Am o intrebare: O asociatie de proprietari (dintr-un bloc de locuinte) poate sa solicite autorizatie de construire, prin votul majoritatii proprietarilor !?



Ultima modificare: Miercuri, 30 Aprilie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Mariana Apostol , utilizator 10:37, 1 Mai 2014
LEGEA nr. 230 din 6 iulie 2007 (*actualizată*) privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, mentioneaza:
-art.12 Zidurile dintre apartamentele sau spaţiile alãturate, care nu fac parte din structura de rezistenţã a clãdirii şi din proprietatea comunã, pot fi reamplasate prin acordul dintre proprietarii apartamentelor sau spaţiilor respective, pe baza autorizaţiei de modificare a construcţiei, eliberatã de autoritatea publicã localã şi cu înştiinţarea asociaţiei. Zidurile dintre apartamente sau spaţii şi proprietatea comunã care nu fac parte din structura de rezistenţã a clãdirii pot fi reamplasate numai prin modificarea acordului de asociere, în baza hotãrârii majoritãţii proprietarilor şi a autorizaţiei de modificare a construcţiei, eliberatã de
autoritatea publicã localã.

-art.25 (2) Hotãrârile adunãrilor generale vor fi luate cu votul majoritãţii membrilor asociaţiei de proprietari prezenţi la adunarea generalã convocatã sau reconvocatã, dupã caz. În statutul propriu al asociaţiei de proprietari pot fi prevãzute şi alte condiţii, dar nu mai puţin de jumãtate plus unu din voturile celor prezenţi la adunarea generalã convocatã sau reconvocatã.
(3) În situaţii excepţionale, hotãrârile pot fi luate prin acordul scris al majoritãţii proprietarilor unei scãri sau unui bloc, membri ai asociaţiei de proprietari, pentru probleme care îi vizeazã direct, pe bazã de tabel nominal.
(4) Hotãrârile adunãrilor generale se consemneazã în registrul de procese-verbale al asociaţiei de proprietari, se semneazã de cãtre toţi membrii comitetului executiv şi se comunicã, în scris, tuturor proprietarilor.
Multumesc !

Dar, Legea 50/91, care guverneaza regimul executarii lucrarilor de constructii, face trimitere la "dreptul real", iar dreptul de coproprietate este un drept real (vezi [ link extern ] ).

Asadar, in privinta spatiilor comune aflate in indiviziune fortata si perpetua a tuturor coproprietarilor (instalatii, fatade, structura) titularul dreptului real nu poate fi decat unanimitatea coproprietarilor, nu majoritatea, oricare ar fi ea.

Deci, este aplicabila Legea 230/2007 sau Legea 50 ? Eu cred ca Legea 50 pentru ca ea se refera explicit la autorizarea executarii lucrarilor de constructii.
Ce se vrea face in asociatia cu pricina. La concret, luminati-ne!
In primul rand, este vorba de un principiu, dar concret va specific trei situatii (alternative) pe care asociatia le-a pus in discutie:

1.montarea unei antene gsm pe terasa blocului, terasa necirculabila prin constructie, dar care urmeaza sa fie modificata prin turnarea unei sape (flotante) de beton

2.modificarea semnificativa a arhitecturii / infatisarii / finisajelor fatadei blocului, prin placare cu polistiren

3.edificarea unei mansarde
1. Pentru amplasarea unei antene asociatia de proprietari poate sa-si dea acordul iar firma care este detinatoarea antenei se ocupa de eventuale avize, aprobari de la Inspectoratul general de radiocomunicatii sau alte institutii de acest gen.
2. Placarea cu polistiren, de regula inseamna o lucrare mai complexa care poarta numele de reabilitare termica. Asociatia discuta cu firma executanta pe baza devizului estimativ de lucrari, negociaza pretul..., dar nu se ocupa de autorizatii, aceasta fiind treaba executantului.
3. Pentru construirea unei mansarde, daca membrii asociatiei isi dau acordul, investitorul se ocupa de proiect, aprobari, devize, autorizatii... Asociatia doar sufera ca s-a inselat!

Alte discuții în legătură

Izolare casa scarii ay08021 ay08021 buna seara, am si eu o nelamurire: doresc izolarea peretului de la bucatarie pe casa scarii. am depus o cere la asociatie spre aprobare ca sa nu am probleme cu ... (vezi toată discuția)
Ocupare spatiu abuziva anaxor2 anaxor2 Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati cu raspunsuri la urmatoarea problema: pe casa scarii la etajul 4 presedinta asociatiei a construit langa garsoniera ... (vezi toată discuția)
Acord asociatie proprietari Alexandru_cor Alexandru_cor Buna. As avea nevoie de un sfat. Am un apartament si o garsoniera una langa cealalta si as vrea sa fac un zid pe casa scarii (spatiu comun), astfel incat sa ... (vezi toată discuția)