avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificatul de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificatul de mostenitor

1.Tatal meu a murit recent. Mama traieste, suntem trei copii. Cine are dreptul sa solicite certificatul de mostenitor, in ce termen, cam care sunt taxele in prezent. Ce se intampla cu bunurile imobile comune ale sotilor. Care sunt cotele care sunt pe categorii/clase de mostenitori.
2. Este adevarat ca din ianuarie 2014 toate pensiile s-au majorat ? Care este baza legala ? In ce cunatum/procent ?
Cel mai recent răspuns: Ofelia Teodorescu , Avocat 15:51, 1 Mai 2014
Mostenitorii trebuie sa faca dovada acceptarii succesiunii în termen de 6 luni de la decesul autorului.
In cazul dvoastra mostenitorii sunt sotia si cei 3 copii. Cotele acestora sunt: 1/4 sotia, 3/4 copiii. Bunurile comune ale sotilor se impart astfel: jumatate din imobil apartine sotiei, la care se adauga 1/4 din jumatatea defunctului sot, iar copiii vor primi 3/4 din jumatatea defunctului.

Succesorii datoreaza taxe succesorale si timbru judiciar la bugetul statului si onorariu pentru notarul public, despre care trebuie sa va informati luand legatura cu un notar.


Douăsprezece. Adică, nu şase, ci douăsprezece luni. Asta, dacă nu cumva recent înseamnă înainte de 2011.
Termenul de optiune succesorala este de 1 an de zile de la deces, nu 6 luni conf NCC in vigoare de la 1 oct 2011. Dvs puteti oricand deschide succesiunea, in termen de doi ani nu platiti impozit pe succesiune de 1% care se calculeaza la valoarea masei succesorale. Taxele adiuca onorariu, taxa ANCPI , impozit daca este cazul, datorii ale succesiunii, sunt suportate de mostenitori conform cotelor mostenite.
Competent este notarul de pe raza judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu.
Trebuie sa va prezentati la notar cu certificatul de deces, actele de stare civila, adfica certificat de nastere, casatorie, 2 martori care l au cunoscut pe defunct, actele de proprietate ale defunctului, certificate fiscale pt bunurile imobile si la eliberarea certificatului de mostenitor obligatoriu toti mostenitorii prezenti.
Daca succesibilii nu se inteleg se adreseaza instantei nu i ainte de a trece pe la notar pt o incheiere prealabila si obligatorie pt instanta.
Cota parte din Bunurile achizitionate in timpul casatoriei este prezumata de 1/2.
In speta dvs la mostenire vin sotia suoraviuetuitoare si copii toti in cote de 1/4 fiecare.
Joha a scris:


Daca succesibilii nu se inteleg se adreseaza instantei nu i ainte de a trece pe la notar pt o incheiere prealabila si obligatorie pt instanta.



Adică, impune instanţei, sau în ce sens este obligatorie pentru instanţă?

Eu aş fi zis că obţinerea ei este obligatorie pentru părţi :yeah:
Da maestre..... Obligatorie pt parti ca altfel li se respinge actiunea..... Mai cititi si dvs pe diagonala cateodata...sau nu aveti de ce altceva sa va luati.... :D

Alte discuții în legătură

Succesiune c_dobrescu c_dobrescu Doresc sa stiu daca dupa decesul sotului, care sunt cotele pentru sotia supravietuitoare si pentru doi copii? Mai este in viguare legea 319, unde se ... (vezi toată discuția)
Succesiune 1603 1603 Buna ziua! Doresc un raspuns privind pasii ce trebuie urmati de mostenitori in urma decesului unuia dintre soti. Decesul a avut loc la sfarsitul lunii ... (vezi toată discuția)
Succesiune miaaleja miaaleja buna ziua,puteti sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul urmator:intr-o familie cu 2 copii majori,parintii detin un teren si doua imobile,apoi decedeaza unul ... (vezi toată discuția)