1. Concediul paternal este acordat in conformitate cu prevederile Legii nr. 210/1999 si a Hotararii 244 din 10.04.2000, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii concediului paternal, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului nascut.
Durata concediului paternal este de 5 zile lucratoare platite si se acorda la cerere in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, fiind justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
Daca tatal copilului nou-nascut a absolvit cursul de puericultura, durata concediului paternal se majoreaza cu inca 10 zile lucratoare, la un total de 15 zile lucratoare, de acest drept tatal beneficiind o singura data.
Legea nr.210/1999 :
Art. 1
(1)Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut.
(2)Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.
...
Art. 2
(1)În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2)Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
(3)Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.
Art. 4
(1)În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat în condiţiile art. 2, se majorează cu 10 zile lucrătoare.
(2)Tatăl poate beneficia de prevederea cuprinsă la alin. (1) numai o singură dată.
2. De asemenea, parintii au dreptul la zile libere platite in cazul unor evenimente deosebite in familie.
art.152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
În aceste condiţii, pentru sectorul privat, aceste evenimente deosebite pot fi incluse în:
- regulamentul intern al companiei;
- contractul colectiv de muncă la nivel de unitate;
- contractul colectiv la nivel de sector de activitate aplicabil.
Pentru sectorul bugetar, evenimentele familiale deosebite sunt reglementate în :
- HG nr. 250/1992. Astfel, angajaţii din acest sector au dreptul la zile libere plătite de către angajator în cazul următoarelor evenimente deosebite:
- la căsătoria salariatului - 5 zile;
- la naşterea sau căsătoria unui copil - 3 zile;
- la decesul soţului sau al unei rude de până la gradul al doilea a salariatului - 3 zile.
- Art. 24 din OG 6/2002
În afara concediului de odihnă, funcţionarii publici mai au dreptul, în condiţiile legii, la zile de concediu plătit în cazul următoarelor evenimente familiale deosebite:
a)căsătoria funcţionarului public – 5 zile lucrătoare;
b)naşterea sau căsătoria unui copil – 3 zile lucrătoare;
c)decesul soţiei/soţului funcţionarului public sau al unei rude de până la gradul al III-lea a funcţionarului public ori a soţului/soţiei acestuia, inclusiv – 3 zile lucrătoare;
d)controlul medical anual – o zi lucrătoare.