avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 237 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca in ziua de alegeri
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca in ziua de alegeri

in cazul in care sunt extrsa la laegerile europarlamentare in functie de presedinte ssau vicepresedinte si in ziua alegerilor eu lucrez, iar angajatorul nu doreste sa imi dea liber pentru a partcipa exista vreo cale legala sa pot participa la alegeri?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:33, 2 Mai 2014
Art. 137 alin. (1) din Codul muncii: Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta și duminică.

Așadar, potrivit acestui text de lege, repausul săptămânal se acordă în mod obligatoriu în doua zile consecutive.

Codul muncii stabilește și excepții de la acordarea celor două zile libere consecutive, stabilind în art. 137 alin. (2) că: în cazul în care repausul în zilele de sâmbătă și duminică ar prejudicia interesul public sau desfășurarea normală a activității, repausul săptămânal poate fi acordat și în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Art. 137 alin. (3) din Codul muncii: „În situația prevăzută la alin. (2) salariații vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă”.

Așadar, în situația în care salariații vor veni la serviciu în ziua duminica, ei urmează a fi plătiți pentru această activitate conform contractului colectiv de muncă aplicabil sau c.i.m.

Pentru a va putea exprima dreptul de vot puteti ajunge la o intelegere cu angajatorul sa va acorde o invoire in acea zi pentru asa ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul muncii paula manta paula manta In conformitate cu: ART. 137 (1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. (2) În cazul în care ... (vezi toată discuția)
E normal sa nu mai am dreptul la zile libere daca am fost in concediu medical ? Nanu Mihaela Nanu Mihaela Dupa 2 saptamani de concediu am revenit la munca . Am cerut o zi de liber si mi sa spus ca nu mai am dreptul la liber deoarece am fost in concediu. E normal ... (vezi toată discuția)
Munca suplimentara dijmarescu dijmarescu Buna ziua Am urmatoarea situatie O societate/regie , de pilda Compania Apa, are o spartura si este nevoita sa cheme salariati de acasa dupa orele de program ... (vezi toată discuția)