avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Completare acord mediere dupa pronuntarea hotararii
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Completare acord mediere dupa pronuntarea hotararii

In 2012 in baza acordului partilor (mediere), instanta a pronuntat o hotarire de expedient in proces partaj bunuri comune. In 2014 oficiul de cadastru a refuzat intabularea bunurilor dat fiind faptul ca in acordul de mediere si in hotarire nu au fost trecute datele referitoare la nr. cadastral si vecini pentru imobilele dobindite.
Am facut cerere indreptare eroare materiala si instanta a respins cererea motivind ca a consfiintit acordul de mediere asa cum a fost incheiat. Mediatorul a facut o complectare a acordului initial pentru complectarea hotaririi cu datele lipsa, dar judecatoria a dat un nr. nou de dosar si a dispus plata taxei de timbru in valoare de 12000 lei.
Ce pot face in aceasta situatie?
Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:37, 22 Mai 2014
Acte necesare pentru intabularea dreptului de proprietate
•Cerere tip
•Actul juridic care justifica cererea
•Documentatie cadastrala intocmita de catre expertul topograf
•Certificat fiscal
•Dovada achitarii tarifului

NOTA: Toate actele juridice care insotesc cererea trebuie sa fie in original sau copie legalizata .


Documentatie cadastrala aveti?

Daca o aveti, rezulta din ea identitatea imobilului cu hotararea. Mie mi se pare un abuz din partea OCPI refuzul intabularii pe motiv ca hotararea nu contine numarul cadastral, din moment ce imobilul este identificat prin alte atribute. Probabil s-ar rezolva cu o plangere in justitie impotriva OCPI, dar si asta dureaza...

In ceea ce priveste noua cerere cu completarea acordului de mediere, in 3 zile de la primirea rezolutiei prin care vi se pune in vedere sa achitati taxa de timbru, faceti o cerere de reexaminare taxa in care sa specificati situatia de fapt, cand a fost litigiul anterior, ca ati achitat atunci taxa, ca ati cerut completare si s-a respins si aceasta actiune este numai o completare cu nr. cadastral si vecinii, nu adaugarea de noi terenuri, care sa impuna o noua timbrare. Atasati toate documentele pe care le aveti: sentinta anterioara, copie taxa pe care ati platit-o etc.. Mentionati ca intelegeti ca taxa sa fie numai 20 de lei pentru consfintirea intelegerii.
va multumesc pentru raspuns!
se impune o precizare:
in 2012 nu s-a platit taxa de timbru dat fiind faptul ca s-a depus acordul de mediere imediat dupa inregistrarea cererii...
reprezinta o problema?
Din cate stiu eu, pentru partaje prin acord de mediere se achita jumatate din taxa care ar fi trebuit achitata daca partajul se realiza exclusiv prin intermediul instantei.
S-ar putea ca prevederea de care vorbesc sa fi intervenit dupa anul 2012. Insa in prezent, taxa este de jumatate.
Cred ca este mai complicat, daca instanta constata ca nu s-a achitat taxa in litigiul vechi, in sensul in care apreciaza ca acum trebuie platita. Insa trebuie incercat ce am mentionat mai sus, fara a mentiona nimic de taxa veche.
Succes!
aura6699 a scris:

se impune o precizare:
in 2012 nu s-a platit taxa de timbru dat fiind faptul ca s-a depus acordul de mediere imediat dupa inregistrarea cererii...
reprezinta o problema?



Intr-adevar, la acel moment incuviintarea acordurilor de mediere privitor la partaje era scutita de plata taxelor judiciare de timbru. Este posibil ca acum, cand facilitatea respectiva a fost legal inlocuita de alta (plata la jumatate fata de actiunea clasica de partaj) sa vi se puna in vedere sa achitati taxa de timbru. Din punctul de vedere al instantei, aceasta este o cerere distincta, chiar daca este doar o completare a vechiului acord, deja incuviintat.

Variantele care v-ar ramane sunt cele indicate si de doamna avocat, mai sus.

Ati incercat un memoriu la OCPI?
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Mai 2014
mediator_comeaga, utilizator

Alte discuții în legătură

Procedura divort- costuri/partaj- acte necesare alex83 alex83 buna ziua...care sunt procedurile de divort..?mai trebuiein..instanta?..sau cum se face mai exact.../..ma refer si cu treaba de partaj cu toate...acte ... (vezi toată discuția)
Divort la mediator, familie cu copii si credit ipotecar cristeo cristeo Buna ziua, Sunt interesata cum se rezolva urmatoarea problema, familie cu 2 copii se hotaraste sa divorteze, prefera procedura medierii. Exista un apartament ... (vezi toată discuția)
Plangere cf ContSters88252 ContSters88252 la art.50 din legea 7/1996 la : \\"(21) Împotriva încheierii registratorului-şef emise potrivit alin. (2) cei interesaţi sau notarul public pot formula ... (vezi toată discuția)