avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sanctiuni aplicate angajatului in perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sanctiuni aplicate angajatului in perioada de proba

In cazul contractului de munca ce prevede o perioada de proba, angajatorul are dreptul de a aplica sanctiuni materiale noului angajat pentru greseli minore datorate lipsei de experienta, pregatirii insuficiente oferite de angajator sau, pur si simplu, datorate neatentiei sau stresului cauzat de noutatea locului de munca si a atributiilor cu care a fost insarcinat?
Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară si chiar daca salariatii se afla in perioada de proba.
Sanctiunea se poate aplica numai daca abaterea respectiva este prevazuta ca atare in Regulamentul intern al unitatii (la capitolul "Abateri si sanctiuni disciplinare").
Sheli a scris:

In cazul contractului de munca ce prevede o perioada de proba, angajatorul are dreptul de a aplica sanctiuni materiale noului angajat....


Codul muncii foloseste sintagma de "sanctiuni disciplinare" , iar amenzile disciplinare sunt interzise.

Intr-adevar, printre sanctiunile disciplinare prevazute de Codul Muncii se regasesc si sanctiuni care afecteaza salariul, si anume:
- reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
- reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%.

Orice sanctiune disciplinara, cu excepta avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
In caz contrar, decizia de sanctionare este lovita de nulitate absoluta.
Multumesc frumos pentru raspuns.

Multumesc frumos pentru raspuns. as mai avea o nelamurire: in cazul unei greseli in legatura cu sarcinile de serviciu,se poate trece direct la sanctionarea materiala a angajatului (penalizare cu 5-10% pe o perioada de 1-3 luni), fara a se parcurge alte etape: atentionare, mustrare scrisa, ceva.... ??

Ultima modificare: Duminică, 4 Mai 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Da, se poate aplica direct acea sanctiune. Codul Muncii nu impune aplicarea sanctiunilor in ordinea mentionata in cuprinsul art.248.

Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.

Alte discuții în legătură

Probleme salariat - nemotivate + alcool oanaportar oanaportar Bună ziua ! Avem un salariat care are problemă cu alcoolul aproape în fiecare zi... dar şi lipseşte nemotivat, însă directorul instituţiei noastre ... (vezi toată discuția)
Stabilire sanctiune disciplinara carasclaudiu carasclaudiu Buna ziua. Conform Codului Muncii, sanctiunile disciplinare sunt o simplaenumerare sau este ordinea crescatoare a lor, in functie de gradul de vinovatie? Pt. ... (vezi toată discuția)
Care este modalitatea de sanctionare / temeiul legal de sanctionare a unui angajat? urgent adriana_25 adriana_25 Care este modalitatea de sanctionare / temeiul legal de sanctionare a unui angajat sef centru ( a unui centru de plasament care apartine Directiei Generale de ... (vezi toată discuția)