avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil si indemnizatie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil si indemnizatie

Buna ziua,
Am nascut pe 6.11.2012, am solicitat ccc pt 2 ani. Acum sunt din nou insarcinata, voi naste in jur de 7.07.2014, vreau sa solicit din nou ccc pt 2 ani. Tatal renunta la dreptul de a sta 1 luna cu primul copil acasa, avand in vedere ca voi avea un bebe de 3 luni (octombrie-noiembrie). Cum ar trebui sa procedez in acea luna, a 24-a din primul ccc? Pot sa intru direct in ccc2 sau trebuie sa iau concediu fara plata si apoi sa imi fac dosarul pt ccc2? Cei de la Directia pt Asistenta Sociala au zis ca trebuie sa solicit la angajator o luna fara plata pt octombrie-noiembrie, insa mi se pare absurd, avand in vedere faptul ca voi avea acasa un bebelus de 3 luni si ar trebui sa pot intra in cc2.
As dori o baza legala pt aceasta speta. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: wtiani , utilizator 14:28, 5 Mai 2014
1. Deoarece al doilea copil se va naste inainte de a se termina concediul crestere copil pentru primul copil (CCC1) veti proceda in felul urmator:
- faceti o cerere catre agajator prin care solicitati prelungirea suspendarii contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC2 (anexati si o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil).
- cu o copie dupa decizia de prelungire a suspendarii CIM si o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil va prezentati la Primarie unde solicitati indemnizatie pentru CCC2.

2. - Veti intra direct in CCC2, imediat ce se termina CCC1.
- Nu veti mai beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) pentru al doilea copil.

3. - Pe perioada de cand se naste al doilea copil si pana se termina CCC1 veti primi lunar inca 600 lei, pe langa indemnizatia pentru CCC1.
- Pentru aceasta trebuie sa mergeti la Primarie, cu o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil, si sa completati cererea pentru cei 600 lei.

4. Daca tatal indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci (fie ca atatl intra sau nu in CCC) dvs. vi se va inceta CCC2 (si plata indemnizatiei) cu doua luni inainte de a implini 2 ani.

5. - Dvs. ati scris:
Cei de la Directia pt Asistenta Sociala au zis ca trebuie sa solicit la angajator o luna fara plata pt octombrie-noiembrie

- Nu este adevarat ce vi s-a spus de Directia de Asistenta Sociala.
- Pentru a va lamuri luati legatura (chiar si prin e-mail) cu Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC, care o sa va spuna ce am spus eu aici.
Va multumesc pt raspuns.
Deci daca cel de-al 2lea copil se naste pe 7.07.2014, voi sta acasa doar 1 an si 10 luni de la data nasterii, iar ccc2 se va continua imediat dupa ce primul copil va implini 2 ani.
Angajatorul ar trebui sa imi aprobe, dupa perioada de suprapunere, decizia de suspendare pt ccc2 pe perioada 07.11.2014-06.05.2016, nu?
Va multumesc!
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
...

Art. 26
(1) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art.25 si art. 38 alin.(3) si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

(2) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele cu atributii de control ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.


2. - Cam cu o saptamana inante de a se termina CCC1 faceti cererea catre angajator care este obligat sa o aprobe.
- Daca al doiea copil se naste pe data de 7 iulie 2014 atunci relarea actvitatii va fi pe 8 mai 2014 (se primeste indemnizatie inclusiv in ziua nasterii).
Va multumesc pt raspunsul prompt!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc pentru al doilea copil corladi corladi Buna ziua, sunt in ccc 2 ani cu primul copil, acum sunt insarcinata cu al doilea, cand il voi naste, primul copil va avea varsta de 1 an 6 luni, daca deja stau ... (vezi toată discuția)
Suprapunere concedii de crestere copil mia_livia mia_livia Buna seara.Vreau sa ma ajutati in urmatoarea situatie:momentan ma aflu in concediu de crestere copil.Am nascut pe 11 iunie 2013 si am concediu pana pe 11 mai ... (vezi toată discuția)
Sarcina din timpul concediului de crestere a copilului irinagrecu irinagrecu Buna ziua, Am nascut in data de 10.07.2015. Acum fetita mea are 6 luni. As vrea sa raman iar insarcunata si sa beneficiez in continuare de concediu pt. ... (vezi toată discuția)