Buna ziua.
In cazul in care am deschis un proces pentru recuperare salariu si la prima sedinta a fost amanata cauza pentru administrare de probe de catre angajator ce a venit in intampinare si cu o cerere reconventionala ce metode sant,formulare pentru a face precizari si a cere despagubiri materiale ce nu au fost enuntate initial.
cum se formuleaza acest document?
ca intampinare la cererea reconventionala,aparare la intampinarea depusa de angajator?
Intentionez sa arat ca angajatorul a incalcat legislatia prin omiterea informarii,detașarii,plata transportul,modificarea clauzelor contractuale intrucat contractul de munca este gen minim pe economie plus diurna pentru 8 ore pe zi cu mentiune ca nu se vor face ore suplimentare si activitatea prestata a fost transport international pentru o firma din Cehia prin prestari servicii lucru constatat de ITM in urma verificarilor
C.proc.civ
Art. 204: Modificarea cererii de chemare in judecata
(1) Reclamantul poate sa-si modifice cererea si sa propuna noi dovezi, sub sanctiunea decaderii, numai pana la primul termen la care acesta este legal citat. In acest caz, instanta dispune amanarea pricinii si comunicarea cererii modificate paratului, in vederea formularii intampinarii, care, sub sanctiunea decaderii, va fi depusa cu cel putin 10 zile inaintea termenului fixat, urmand a fi cercetata de reclamant la dosarul cauzei.
(2) Cu toate acestea, nu se va da termen, ci se vor trece in incheierea de sedinta declaratiile verbale facute in instanta cand:
1.se indreapta greselile materiale din cuprinsul cererii;
2.reclamantul mareste sau micsoreaza cuantumul obiectului cererii;
3.se solicita contravaloarea obiectului cererii, pierdut sau pierit in cursul procesului;
4.se inlocuieste o cerere in constatare printr-o cerere in realizarea dreptului sau invers, atunci cand cererea in constatare este admisibila.
(3) Modificarea cererii de chemare in judecata peste termenul prevazut la alin. (1) poate avea loc numai cu acordul expres al tuturor partilor.