avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Contract consultanta cu frima din strainatate
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Contract consultanta cu frima din strainatate

As dorii sa stiu cum trebuie exprimata contravaloarea serviciilor de consultanta pe care firma mea le presteaza pentru o firma din Statele Unite, trebuie trecuta numai valoarea serviciilor sau trebuie adaugat si TVA-ul. Mentionez ca firma mea este platitoare de TVA. Firma din Statele Unite plateste si ea la randul ei "Sale Tax" (corespondentul TVA-ul nostru). Cat este impozitul perceput pe suma care imi intra in cont in urma contractului de consultanta?
Va multumesc!
Mirela Arimia
Cel mai recent răspuns: MIRELA BEJAN , Consultant fiscal 08:29, 5 Iulie 2005
La extern facturezi fara TVA. Impozitul este de 16 % sau 3% depinde de regimul fiscal pentru care s-a optat.
Exprimarea "la extern facturezi fara TVA " este discutabila.Intr-adevar exporturile sunt scutite de TVA insa potrivit art.133 din Codul Fiscal "locul prestarii de servicii este considerat a fi locul unde prestatorul isi are stabilit sediul activitatii economice sau un sediu permanent de la care serviciile sunt efectuate sau, in lipsa acestora, domiciliul sau resedinta obisnuita". Cum prestatorul este roman, sediul social in Romania, rezulta ca prestarea de serviciu in acest caz este purtatoare de TVA.
Pentru Mirela:
In ipoteza in care lucrezi in regim lohn cu un partener extern, dupa cum cunosti, se factureaza numai manopera intrucat materialele provin din strainatate. Este o prestare de servicii? da
Facturi cu TVA??? nu
De ce??
Se factureaza fara TVA.
Art.133 C.f. are si exceptii.
O trimitere la exceptii ma gandeam si eu sa fac, dar vad ca mi-a luat-o cineva inainte.... pe langa art.133 vezi si art.143 unde se precizeaza printre altele ca sunt scutite de la plata tva "prestarile de servicii, inclusiv transportul si prestarile de servicii accesorii transportului , legate direct de exportul de bunuri..."
Oricum eu am emis o parere, nu am pretentia ca e general valabila, aceasta era opinia mea vizavi de problema ridicata.Cred ca cine a pus intrebarea a solicitat un sprijin, iar raspunsurile ironice sau rau intentionate consider ca sunt neavenite. Suntem aici pentru ca mai avem de invatat, iar acest lucru nu se poate realiza decat prin discutii constructive.


Succes!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transport nonue cimpazu cimpazu buna ziua, eu soc. romaneasca prestez servicii de transport pt o SC rom. pe ruta romania-serbia. facturez cu tva? multumesc mult! (vezi toată discuția)
Locul prestarii serviciului. alina240 alina240 O firma din RO, platitoare de TVA, presteaza servicii de consultanta pentru o firma din UE, tot platitoare de TVA. Serviciile le presteaza la sediul ... (vezi toată discuția)
Locul prestarii serviciilor alina240 alina240 Conform art. 133 ( daca bine retin) din Codul Fiscal, locul prestarii serviciilor se considera a fi locul unde prestatorul isi are sediul dar exista foarte ... (vezi toată discuția)