avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie somaj

Buna ziua.Daca sunt angajata cu 2 ore/zi si indelplinesc toate celelalte cerinte in vederea acordarii indemnizatiei de somaj,pot beneficia de acesta?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ralu1981 , utilizator 14:22, 6 Mai 2014
Trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de minim 12 luni in ultimele 24 de luni prenergatoare datei depunerii actelor la somaj.

In cazul in care in ultimele 24 de luni ati avut numai c.i.m. cu 2 ore/zi
reiese faptul ca nu indepliniti conditiile de acordare a indemnizatiei de somaj.

24 luni lucrate cu 2 ore/zi = 6 luni stagiu de cotizare la somaj
1. Trebuie ca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

2. - Cele 12 luni trebuie sa fie lucrate cu program normal de 8 ore pe zi.
- Daca ati lucrat cu timp partial atunci aceste luni se iau in calcul proportional cu timpul nprmal de lucru.
- Adica 4 luni cu 2 ore pe zi = 1 luna de stagiu de cotizare la somaj.

3. Daca in cele 24 de luni anterioare ati avut numai program de 2 ore pe zi asta inseamna ca aveti un stagiu de cotizare la somaj de 6 luni.



Multumesc pentru raspuns.Va mai adresez o intrebare.
Sotul meu nu lucreaza de aprox.2 ani,perioada in care a mai fost plecat si in strainatate.Se poate plati la somaj contributia aferenta spre exemplu unei perioade de 24 de luni luand in calcul ca si media salariul minim pe economie,adica sa mergem si sa achitam o singura data suma.
Ma intereseaza daca se poate plati asa si daca ulterior sotul ar putea lua si el somaj?Multumesc.
1. - Conform Legii 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
- Astfel de persoane pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
- Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (acum = 850 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
- Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 4,25 lei.

2. Nu se poate plati retroactiv ci numai de la data incheierii contratului de asigurare sociale.

3. Asadar se poate incheia coctract de asigurare cu Agentia de somaj numai daca:
- aveti o activitate independenta pentru care nu aveti obligatia de a plati contributia pentru somaj;
- aveti incheiate contracte de asigurare sociala cu Casa de Pensii si cu Casa de Asigurari Sociale de sanatate.
Multumesc foarte mult pentru lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contributiei la somaj Vilcu Gina Vilcu Gina Buna ziua.Poate o persoana fizica,sa-si achite individual contributia la somaj,pentru a putea beneficia(cand?!)de indemnizatie de somaj?Daca da,stiti si cat ar ... (vezi toată discuția)
Somaj cristinaperdum cristinaperdum sunt angajata pe o perioada de 10 luni,daca imi platesc din mana contributiile sociale pana la 12 luni pot beneficia de somaj??? (vezi toată discuția)
Plata cartii de munca 12bag 12bag am auzit ceva si vreau sa stiu daca este adevarat, daca o persoana isi plateste singura cartea de munca, dupa 1 an are dreptul la somaj ? (vezi toată discuția)