Va salut.
Am o nelamurire in privinta procedurii de realizare a cadastrului/intabularii in anumite cazuri speciale.
Se stie ca unul dintre scopurile cadastrului este acela de a prezenta situatia imobiliara reala din teritoriu, pe care sa o reproduca pe cat posibil mai exact, in scripte.
In cazul particular al unui teren integral construit, pentru care exista proprietari diferiti pentru terenul de sub constructii si respectiv pentru constructii, exista doua ipoteze privind modul de realizare a cadastrului/intabularii, ramanand sa-mi precizati Dvs. care din acestea este corecta si temeiul (lege, articol).
Ipoteza 1: cadastrul/intabularea se fac obligatoriu unitar pentru constructie si terenul de dedesubt, mentionandu-se cu prilejul intabularii faptul ca patrimoniul este diferit pentru teren, respectiv pentru constructii;
ipoteza 2: proprietarul terenului (sau cel al constructiei) isi face independent cadastrul si intabularea, introducand in scripte doar ceea ce-l priveste strict pe el, corespunzator patrimoniului pe care il are.
Logica si bunul simt ar da castig de cauza primei ipoteze, in cazul al doilea aparand mai multe nereguli- dintre care cea mai vadita este faptul ca s-ar introduce in scripte informatii false (incomplete) privind situatia imobiliara din teritoriu. IN REALITATE, acolo exista un imobil format din constructii care ocupa un teren, deci cadastrul/intabularea ACEASTA situatie trebuie sa o constate si descrie in scripte. Daca proprietarul terenului isi face cadastru/intabulare numai pentru teren, rezulta in scripte ca la acel numar cadastral s-ar gasi... un teren liber si atat. Ceea ce ar constitui un fals, caci situatia imobiliara reala este cu totul alta. Pe de alta parte, daca proprietarul constructiei si-ar face cadastru/intabulare numai pentru constructii, ar reiesi din scripte ca acestea s-ar afla "suspendate in aer", din moment ce nu se mentioneaza nimic despre teren. As dori ca un cunoscator in aceasta materie sa-mi precizeze CE PREVEDE LEGEA IN VIGOARE pentru aceasta situatie si care este temeiul concret- adica identificarea actului normativ si articolelor ce reglementeaza astfel de situatii mai putin obisnuite. Multumesc.