avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Prescriere fapta - furt calificat
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Prescriere fapta - furt calificat

Buna seara,

Este vorba de o fapta de furt calificat (complice) din Aprilie 2006 , dar pentru care persoana in cauza nu s-a prezentat ca sa se inceapa urmarirea penala , ci era citat ca sa se prezinte la circa de politie ca "invinuit" .
Este vreo sansa sa se fi prescris in urma trecerii a mai bine de 8 ani de atunci ?
Cel mai recent răspuns: ContSters320861 , utilizator 23:39, 7 Mai 2014
FURTUL CALIFICAT- sunt mai multe variante "de desfasurare" ale acestei infractiuni iar dvs nu ati detaliat. Iata mai jos "variantele":

Art. 229. - (1) Furtul săvârşit în următoarele împrejurări:
a) într-un mijloc de transport în comun;
b) în timpul nopţii;
c) de o persoană mascată, deghizată sau travestită;
d) prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase;
e) prin scoaterea din funcţiune a sistemului de alarmă ori de supraveghere, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Dacă furtul a fost săvârşit în următoarele împrejurări:
a) asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural;
b) prin violare de domiciliu sau sediu profesional;
c) de o persoană având asupra sa o armă, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
(3) Furtul privind următoarele categorii de bunuri:
a) ţiţei, gazolină, condensat, etan lichid, benzină, motorină, alte produse petroliere sau gaze naturale din conducte, depozite, cisterne ori vagoane-cisternă;
b) componente ale sistemelor de irigaţii;
c) componente ale reţelelor electrice;
d) un dispozitiv ori un sistem de semnalizare, alarmare ori alertare în caz de incendiu sau alte situaţii de urgenţă publică;
e) un mijloc de transport sau orice alt mijloc de intervenţie la incendiu, la accidente de cale ferată, rutiere, navale sau aeriene ori în caz de dezastru;
f) instalaţii de siguranţă şi dirijare a traficului feroviar, rutier, naval, aerian şi componente ale acestora, precum şi componente ale mijloacelor de transport aferente;
g) bunuri prin însuşirea cărora se pune în pericol siguranţa traficului şi a persoanelor pe drumurile publice;
h) cabluri, linii, echipamente şi instalaţii de telecomunicaţii, radiocomunicaţii, precum şi componente de comunicaţii, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani.



Art. 154 cp. - (1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt:
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.
(2) Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni, iar în cazul infracţiunilor de obicei, de la data săvârşirii ultimului act.
(3) În cazul infracţiunilor progresive, termenul de prescripţie a răspunderii penale începe să curgă de la data săvârşirii acţiunii sau inacţiunii şi se calculează în raport cu pedeapsa corespunzătoare rezultatului definitiv produs.
(4) În cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale, săvârşite faţă de un minor, termenul de prescripţie începe să curgă de la data la care acesta a devenit major. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripţie începe să curgă de la data decesului.
Este vorba de " a) asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural; " si "b) în timpul nopţii;" dar "ca, complice" .
Ideea este ca ar putea fi o problema cu VECHIUL cod de procedura penala ca din cate am inteles , procurorul poate intocmi dosarul pe baza codului de procedura penala care era activ in anul savarsii infractiunii , dar aici am inteles ca se cam bate "cap-in-cap" cu NOUL cod de procedura penala si ar putea fi scapari sau nu .
Totusi... au trecut 8 ani si ceva ...

In vechiul cod de procedura penala in cat timp se prescria o astfel de infractiune ?

Vreo lamurire si in privinta asta ?
Ultima modificare: Miercuri, 7 Mai 2014
ContSters320861, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand se prescrie o fapta de furt calificat deliaioana deliaioana buna ziua.la cat timp se prescrie un furt calificat comis in 2005??Daca fapta sa comis dupa vechiul cod penal atunci se prescrie dupa vechiul sau noul cod ... (vezi toată discuția)
Termen prescriere fapta comisa in 2011 fordfiesta fordfiesta Buna ziua pt o fapta de furt comisa in 2011 luna ianuarie ,dupa cat timp se prescrie fapta (vezi toată discuția)
Lege penala mai favorabila? honeynicoleh honeynicoleh noul cod de procedura penala si cel penal care se pare ca va intra in vigoare in 2013 , se aplica si in cazul arestatilor cu decizie definitiva?avand ca ... (vezi toată discuția)