Partajul nu e parte a divortului, sunt chestiuni separate.
Partajul il puteti face amiabil la notar dupa divort.
Divortul, de asemeenea il puteti face la notar daca va intelegeti.
Inteleg ca nu sunteti de acord ca minorii sa locuiasca cu mama lor in casa parintilor ?
Vreti sa locuiasca cu dvs sau cu mama in casa dvs ?
Daca va intelegeti pt un program de vizita s il cuprindeti in acord, iar daca nu va intelegeti si ajungeti in instanta, sa cereti program de vizita.
Stiu ca divortul si partajul sunt doua chestii separate. Intrebarea mea este, daca ea nu are absolut nicio doleanta la casa si bunurile comune, tot va trebui facut partajul cu acea cota de 3% din valoarea imobilului si 3% a bunurilor? Si cum si cand trebuie discutat cu banca?
Sunt de acord ca sotia sa locuiasca cu cei mici acolo, cu toate ca mediul lor este aici. Daca ea va dori sa ii mute dupa 3 luni, cu chirie, sau cine stie, la vreo persoana cu care ea isi va continua viata, pot face ceva? I-am explicat ca as dori domiciliul lor aici, insa nu si pe al ei. Putem continua acel plan expus Mai sus, intelegerea intre Noi ca parinti si spre intaietatea binelui copiilor, insa nici nu vreau sa ma trezesc ca peste 3 luni copiii sunt mutati prin nu stiu ce loc. Siguranta, linistea si stabilitatea lor, primeaza in fata oricarei dispute o am cu sotia. De aceea sa stiu ca au domiciliul aici si ca nu vor fi tarati pe drumuri - sotia a Mai avut discutii cu parintii ei de-a lungul timpului si certuri. Insa nu o voi obliga sa ii lase aici. Vor sta Mai mult la ea - Noi discutand un program saptamanal de 3 zile la mine, 4 la ea - insa ii vreau in siguranta si linistiti. Sotia nu va Mai locui aici, nici eu nu pot accepta - infidelitate - nici ea nu vrea.
Dvs va referiti la taxa de timbru, ori nu o platiti daca veti face partajul amiabil, costul la notar e ceva mai mic.
Bunurile din casa le puteti imparti amiabil si sa faceti cel mult un inscris sub semnatura privata.
Cu banca puteti discuta si lua acordul pt partaj oricand.
Puteti cuprinde in acord ca cei mici sa locuiasca cu mama lui in casa bunicilor , iar schimbarea de domiciliu sa fie facuta cu acordul tatalui.
Va veti vedea in instanta oricum daca una din parti va fi nemultumita.
Copii vor avea un domiciliu stabil oriunde va fi el, iar la celalalt parinte vine in vizita, fie in week-end, sau cateva ore pe zi, sau si in fiecare zi cateva ore si in week-end, dar sa exercitati autoritatea parinteasca in comun nu inseamna sa mutati copiii cand la unul cand la celalalt.
Ok. Incerc sa reformulez!
In cazul in care totul decurge amiabil, a doua parte, cea a partajului, la ce costuri se ridica, in cazul in care sotia nu are absolut nicio pretentie la casa sau la bunuri? ( acest cost, am inteles ca ma implica doar pe mine ).
La banca trebuie sa merg cu sotia, dupa ce avem hotararea de divort, sau inainte? Daca se va razgandi dupa????
Daca locuinta copiilor va fi la bunici, pot Pune conditia ca lor sa nu le fie mutat domiciliul fara acordul meu?
Noi nu vrem, sau cel Putin eu, nu imi doresc ca cei mici sa simta prea multe si sa fie afectati, nu vreau sa ii despart, Iar Mersul la ambii parinti, este de comun acord cu sotia.
Am incercat sa raspund si sa intreb punctual la raspunsul dumneavoastra!
Pt a afla costurile, mergeti la notar cu actul casei, va costa functie de valoarea casei.
La banca , puteti merge oricand de la ea luati acordul in principiu pt partaj si preluarea ratelor. Am zis oricand pt ca puteti face partaj si maine inainte de divort.
Da, puteti pune conditia si daca va intelegeti cu sotia, poate fi cuprinsa in acord ( ala de il semnati la mediatori daca ajungeti la o intelegere), daca nu va intelegeti si ajungeti la un proces, domiciliul copiilor care va fi stabilit in instanta, nu se poate schimba decat cu acordul celuilalt parinte daca acest lucru impiedica exercitarea autoritatii parintesti, de aia zicea ca daca apar nemultumiri si in timp, va trebui sa apelati la instanta pt ca realizati ca practic, se va putea muta fara acordul dvs.
Art. 400
Locuinţa copilului după divorţ
(1) În lipsa înţelegerii dintre părinţi sau dacă aceasta este contrară interesului superior al copilului, instanţa de tutelă stabileşte, odată cu pronunţarea divorţului, locuinţa copilului minor la părintele cu care locuieşte în mod statornic.
(2) Dacă până la divorţ copilul a locuit cu ambii părinţi, instanţa îi stabileşte locuinţa la unul dintre ei, ţinând seama de interesul său superior.
Art. 497
(1) Daca afecteaza exercitiul autoritatii sau al unor drepturi parintesti, schimbarea locuintei copilului, impreuna cu parintele la care locuieste, nu poate avea loc decat cu acordul prealabil al celuilalt parinte.
(2) In caz de neintelegere intre parinti, hotaraste instanta de tutela potrivit interesului superior al copilului, luand in considerare concluziile raportului de ancheta psihosociala si ascultandu-i pe parinti. Ascultarea copilului este obligatorie, dispozitiile art. 264 fiind aplicabile.
In privinta mersului la ambii parinti si cum va organizati.. va puteti sfatui si cu un psiholog.
Copiii ar trebui sa aiba stabilitate , sa stie ca undeva e " acasa". Daca ati avea si o casa de vacanta sau casa acolo unde lucrati, nu aveti decat un " camin", nu, un loc in care sa reveniti ?
Ce mare va incepe scoala.. chiar daca ati sta in apropiere va fi greu cu aranjamentul asta de 3 zile intr-un loc si 4 in altul. Poate va merge o vreme, insa nu cred ca pt mult timp.