avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Vizita medicalã periodicã
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Vizita medicalã periodicã

Dacă ești angajat la o unitate de mai mulți ani și trebuie să faci vizita medicală și psihologică periodică, pentru funcția care concură la siguranța circulației, ești obligat să plătești din buzunarul tău taxa pentru vizita medicală/ psihologică?
Cel mai recent răspuns: Dragomir Dascalu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 09:37, 10 Mai 2014
Nu ! Angajatorul dumneavoastra, conform legislatiei in vigoare trebuie sa aiba intelegeri contractuale cu mai multe unitati medicale din care, dumneavoastra aveti sa subscrieti in fiecare an, astfel incat daca sunteti nemultumit de serviciile oferite sa puteti alege un alt ofertant de servicii medicale din portofoliul negociat de angajator cu acestia.
Astfel ca, in urma contractelor semnate cu acestia plata se face de catre angajator, plus o cota parte din salariu, care se duce catre acestia intr-o mica parte. Puteti cere explicatii angajatorului printr-o cerere, inregistrata oficial prin registratura, de preferat in dublu exemplar, astfel ca un original cu numarul de inregistrare sa-l pastrati dumneavoastra.
Asadar, dumneavoastra, aveti obligatia ca anual sa faceti aceasta "Vizita medicala" obligatorie, de SSM, iar daca lucrati la inaltime, daca conduceti autoturism de serviciu, sau daca faceti tura de noapte trebuie sa faceti si Examen Psihologic".
Procedura, de regula, respecta regula programarii comunicate din vreme pe o anume perioada de timp stabilita de catre angajator impreuna cu fiecare dintre ofertantii serviciilor medicale. Deci trebuie sa va programati si sa respectati data si ora prezentandu-va la examenul medical si la examenul psihologic, ce pot fi in acelasi timp, durand fiecare aproximativ 20 de minute, deci in mai putin de o ora rezolvati aceasta obligatie legala.
In caz contrar nu mai puteti face ture de noapte, sa conduceti auto sau sa lucrati la inaltime, putandu-se lua masuri legale impotriva dumneavoastra pe mai multe planuri si de catre mai multe institutii, inclusiv din partea angajatorului. La randul sau, la un control, angajatorul poate sa suporte consecintele legii daca sunteti gasit in neregula privind SSM (Securitatea si Sanatate in Munca).
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Mai 2014
Mihail_POPA, utilizator
Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca :
Art. 12. - (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
j) să angajeze numai persoane care, în urma examenului medical şi, după caz, a testării psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de muncă pe care urmează să o execute şi să asigure controlul medical periodic şi, după caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajării;

HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor:
Art. 7. - Angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.

Art. 8. - (1) Serviciile medicale profilactice prin care se asigură supravegherea sănătăţii lucrătorilor sunt: examenul medical la angajarea în muncă, de adaptare, periodic, la reluarea activităţii, supraveghere specială şi promovarea sănătăţii la locul de muncă.

Pentru Mihail_POPA: care este legislatia care prevde ca angajatorul "trebuie sa aiba intelegeri contractuale cu mai multe unitati medicale din care, dumneavoastra aveti sa subscrieti in fiecare an, astfel incat daca sunteti nemultumit de serviciile oferite sa puteti alege un alt ofertant de servicii medicale din portofoliul negociat de angajator cu acestia" ?.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Examen psihologic sindicalistul sindicalistul in baza carui act legislativ trebuie ca electricienii sa efectueze examen psihologic? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Contract medicina muncii roxannaboc roxannaboc buna ziua , este obligatoriu ca o firma sa incheie un contract cu un medic de medicina muncii? (vezi toată discuția)
Control medical periodic ladyc ladyc Buna seara, Angajații tuturor instituțiilor sunt obligați sa facă controlul medical periodic (anual)? Majoritatea celor pe care ii cunosc la ... (vezi toată discuția)