avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ajutor deces
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ajutor deces

are dreptul la ajutor deces mama supravietuitoare,pensionara de CAP, a fiului de 47 de ani care nu se afla la data decesului in nici o forma de asigurare ?Defunctul are in incredintare 3 copii minori prin Hotarare judecatoreasca de divort. Decesul a survenit subit prin mai multe cauze ,infrct,accident vascular cerebral,nefiind in vreo evidenta cu aceste afectiuni.
Multumesc!
Da, mama pensionara poate beneficia de ajutor de deces pentru decesul fiului neasigurat. Acesta este in valoare de 1149 lei. Cererea pentru acordarea ajutorului de deces se depuna la casa de pensii, insotita de actele enumerate la art.113.

HG nr. 257/2011 - normele de aplicare a Legii nr. 263/2010


ART. 107
În sistemul public de pensii se acordã ajutor de deces, în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu era asigurat ori pensionar la data decesului.
ART. 108
În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achitã unei singure persoane, care dovedeşte cu documente cã a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, dupã caz:
a) soţul supravieţuitor;
b) copilul;
c) pãrintele;
d) tutorele;
e) curatorul;
f) oricare altã persoanã.
ART. 109
(1) Dovada cã au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face cu înscrisuri doveditoare în acest sens, inclusiv cu declaraţie pe propria rãspundere a solicitantului ajutorului de deces.
(2) Prin excepţie de la alin. (1), în cazul persoanelor prevãzute la art. 108 lit. f), dovada cã au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face prin înscrisuri doveditoare în acest sens sau prin declaraţie pe propria rãspundere autentificatã.
ART. 110
În înţelesul legii, cu privire la acordarea ajutorului de deces, membrii de familie pot fi:
a) soţul/soţia;
b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial ori cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstã de pânã la 18 ani sau, dacã îşi continuã studiile, pânã la terminarea acestora, fãrã a depãşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncã, indiferent de vârstã, dacã şi-au pierdut capacitatea de muncã înaintea vârstelor menţionate;
c) pãrinţii şi bunicii oricãruia dintre soţi.

ART. 113
Ajutorul de deces se acordã, dupã caz, pe baza urmãtoarelor documente:
a) cerere pentru acordarea ajutorului de deces, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 11;
b) certificat de deces (original şi copie);
c) act de identitate al solicitantului (original şi copie);
d) acte de stare civilã ale solicitantului, din care sã rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, dupã caz, actul care atestã calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
e) dovada cã solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);...

ART. 114
(1) Cererea pentru acordarea ajutorului de deces se depune la plãtitorii acestui drept de asigurãri sociale, prevãzuţi la art. 129 din lege.
(2) Ajutorul de deces se achitã în termen de 24 de ore de la solicitare de un singur plãtitor şi nu se deconteazã din bugetul asigurãrilor sociale de stat decât la nivelul ajutorului de deces prevãzut la art. 125 alin. (3), respectiv art. 126 alin. (3) din lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordarea de ajutor de inmormantare ciprianpaul ciprianpaul bunicul meu a decedat in urma cu 4 zile si as vrea sa stiu cum pot beneficia de ajutor de inmormantare. problema este ca el primea doar o pensie de handicap de ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare deces angajat germi germi Se acorda ajutor inmormantare in cazul unui angajat in privat.Unde se depune cererea? (vezi toată discuția)
Ajutor de deces Ilie88 Ilie88 Buna ziua, Pentru a acorda un ajutor de deces, cum se procedeaza? Trebuie sa fie prevazut in Regulamentul Intern? (vezi toată discuția)