Va rog frumos sa ma ajutati cu urmatoarea speta:
- in data de 19.03.2014 l-am pierdut pe tatal meu, salariatul unei societati comerciale inca din anul 2000.
- in data de 30.04.2014 am transmis catre societatea respectiva o cerere pentru ajutor de deces, insa nu am primit nici un raspuns, suma de bani cuvenita, nici atat.
- rugamintea mea este sa imi comunicati cum pot proceda mai departe, cui sa ma adresez.
Potrivit art.127 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice,ajutorul de deces se acorda la cerere,pe baza certificatului de deces. Luati legatura cu firma,compartimentul financiar, unde a fost salariat tatal si vedeti daca au primit cererea si daca aceasta are anexata copia certificatului de deces(daca cererea a fost trimisa prin posta,copia certificatului de deces trebuia sa fie autentificata la notar).
Daca ati trimis aceste acte si in termenul prevazut la art.129(se achita in termen de 24 de ore de la solicitare)nu vi s-a achitat acest ajutor,pentru angajator aceasta este contraventie
(conform art 144 lit.h.din aceeasi lege)ce poate fi sanctionata cu amenda de la 1500 la 5000 lei,aplicarea amenzii se face de catre organele de control ale Casei judetene de pensii.
Unde este prevazut ca certificatul de deces trebuie autentificat la notariat??
Pe linga ajutorul de deces obtinut de la societatea unde era angajat tatal dvs. puteti solicita si dvs. ajutor de deces de la angajorul unde sinteti salariata conf. art. 126 (1) lit. c si este in cuantumul prevazut la alin. (3). Trebuie sa depuneti certificatul de deces in copie in ambele cazuri si prezentati doar originalul.
ART. 126
(1) Asiguratul sau pensionarul beneficiază de ajutor de deces în cazul decesului unui
membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.
(2) Se consideră membru de familie, în sensul prezentei legi:
a) soţul;
b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre
creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la
terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncă,
indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate;
c) părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.
(3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezintă jumătate din
cuantumul prevăzut la art. 125 alin. (3).
Depuneti cererea de ajutor de deces la angajatorul tatalui, insotita de actele specificate mai jos. Suma este de 2298 lei. Daca solicitati acest ajutor la locul dvs. de munca, atunci veti primi doar 1149 lei.
HG nr. 257/2011 - normele de aplicare a Legii nr. 263/2010
ART. 107
În sistemul public de pensii se acordã ajutor de deces, în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu era asigurat ori pensionar la data decesului.
ART. 108
În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achitã unei singure persoane, care dovedeşte cu documente cã a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, dupã caz:
a) soţul supravieţuitor;
b) copilul;
c) pãrintele;
d) tutorele;
e) curatorul;
f) oricare altã persoanã.
ART. 109
(1) Dovada cã au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face cu înscrisuri doveditoare în acest sens, inclusiv cu declaraţie pe propria rãspundere a solicitantului ajutorului de deces.
(2) Prin excepţie de la alin. (1), în cazul persoanelor prevãzute la art. 108 lit. f), dovada cã au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face prin înscrisuri doveditoare în acest sens sau prin declaraţie pe propria rãspundere autentificatã.
ART. 110
În înţelesul legii, cu privire la acordarea ajutorului de deces, membrii de familie pot fi:
a) soţul/soţia;
b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial ori cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstã de pânã la 18 ani sau, dacã îşi continuã studiile, pânã la terminarea acestora, fãrã a depãşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncã, indiferent de vârstã, dacã şi-au pierdut capacitatea de muncã înaintea vârstelor menţionate;
c) pãrinţii şi bunicii oricãruia dintre soţi.
ART. 113
Ajutorul de deces se acordã, dupã caz, pe baza urmãtoarelor documente:
a) cerere pentru acordarea ajutorului de deces, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 11;
b) certificat de deces (original şi copie);
c) act de identitate al solicitantului (original şi copie);
d) acte de stare civilã ale solicitantului, din care sã rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, dupã caz, actul care atestã calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
e) dovada cã solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);...
ART. 114
(1) Cererea pentru acordarea ajutorului de deces se depune la plãtitorii acestui drept de asigurãri sociale, prevãzuţi la art. 129 din lege.
(2) Ajutorul de deces se achitã în termen de 24 de ore de la solicitare de un singur plãtitor şi nu se deconteazã din bugetul asigurãrilor sociale de stat decât la nivelul ajutorului de deces prevãzut la art. 125 alin. (3), respectiv art. 126 alin. (3) din lege.
ART. 118
Dupã efectuarea plãţii ajutorului de deces, plãtitorul are obligaţia de a înscrie pe versoul certificatului de deces original, în baza cãruia se solicitã ajutorul de deces, menţiunea "ACHITAT", data, semnãtura şi ştampila.
Cererea pentru ajutorul de deces am trimis-o prin curier rapid impreuna cu documentele aferente (am si confirmarea ca angajatorul le-a primit).
Am solicitat ajutor de deces si de la locul meu de munca insa mi s-a spus ca beneficiez de acest ajutor doar daca dovedesc ca tatal meu avea venituri mai mici de 234 lei si se afla in ingrijirea mea.
Mi se pare firesc si corect ca ajutorul de deces sa il primesc de la angajatorul tatalui meu (fiind angajat inca din anul 2000). Insa, acesta refuza sa il plateasca.