avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Contract de colaborare la un pfa
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Contract de colaborare la un pfa

Buna ziua! Am o mare nedumerire in ceea ce priveste un contract de colaborare pe care as dori sa il inchei. Tata nu ma sfatuieste sa il inchei ca imi spune ca cel mai bun contract este cel de munca si ca la contractul de colaborare trebuie sa imi platesc singura (nu imi plateste angajatorul) darile la stat (acele 10,5% + 5,5%) din salariul pe care il primesc. Este adevarat? Am tot cautat pe internet si nu am gasit un raspuns clar. Pe de alta parte, este adevarat ca un pfa nu poate angaja cu contract de munca, ci doar de colaborare? Persoana respectiva asa mi-a spus, ca nu are dreptul sa ma angajeze decat cu contract de colaborare. Si mai este ceva: am inteles ca un contract de colaborare nu presupune munca 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana? Persoana respectiva vrea sa ma angajeze cu contract de colaborare, dar sa lucrez 5 zile 8h pe zi. Nu s-ar incadra la contract de munca ceea ce ar urma sa fac? Si cum e cu concediile? Am dreptul la concedii platite, la fel ca si cum as fi angajata? Imi merge vechimea sau e ca si cum nu as lucra? Va multumesc din suflet. Nu am gasit pe nicaieri aceste raspunsuri si v-as fi foarte recunoscatoare.
Cel mai recent răspuns: heidi88 , utilizator 12:54, 14 Mai 2014
In cazul in care veti incheia un contract de colaborare, legislatia aplicabila este cea a dreptului comun. Aceasta inseamna ca nu veti dobandi calitatea de angajat, nu veti fi asigurat in sistemul asigurarilor sociale si de sanatate, somaj, nu veti beneficia de concediu de odihna sau de plata concediului medical, la incetarea colaborarii nu veti beneficia de preaviz etc.
Un PFA poate detine si calitatea de angajator, adica poate incheia in mod valabil contracte individuale de munca.
Intr-adevar, costurile cu un c.i.m. pot fi mai mari decat pretul unei prestari de servicii sau colaborari. Depinde insa de valoarea contractului pe care Dvs. ati negociat-o cu viitorul colaborator.

Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2014
juridic dana, utilizator
Sa o luam pe rand ...
Daca incheiati contract de munca, nu aveti nicio grija, angajatorul trebuie sa faca tot.
Daca incheiati contract de colaborare ca PFA, dvs. veti fi aceea care trebuie sa platiti tot, din incasari. Trebuie sa incheiati cotnracte cu Casa de pensii si Casa de sanatate.
Aveti de platit 5.5% la sanatate si 31.5% la pensie (minim 244 lei/luna), - acestea sunt obligatorii si se pot scade pe cheltuieli. Platile se efectueaza trimestrial.
Vedeti aici amanunte: www.avocatnet.ro/content/art...
Din ceea de ramane (incasari - cheltuieli) se plateste impozitul de 16% la stat.
Pe cheltuieli puteti pune orice are legatura cu desfasurarea activitatii respective, inclusiv o parte din intretinere. electricitate. gaze etc., daca aveti sediul acasa. Va puteti cumpara un calculator, daca va trebuie. Si altele ... dar numai in legatura cuy activitatea desfasurata. Putei include si cheltuieli de protocol (o suma mica, totusi).
Cum a spus si Juridic Dana, aveti grija la suma negociata pentru incheierea contractului, avand in vedere contributiile care trebuie platite la stat (sanatate, pensie, impozit).
Un contract de colaborare nu impune neaparat 8 ore pe zi - 5 zile pe saptamana. Se poate munci mai putin sau mai mult. Dar se poate munci in ritm propriu, iti poti alege singur orele de lucru (in functie de ceea ce solicitat angajatorul, evident).
Daca mai este ceva ... mai vorbim.
Bafta!
Multumesc pentru raspuns. Eu nu sunt pfa, ci persoana cu care voi incheia contractul de colaborare. Deci dansa trebuie sa plateasca ce ati scris mai sus? Dar pentru cine? Pentru dansa sau pentru mine? Din raspunsul doamnei de deasupra dvs am inteles ca pentru mine nu plateste nimic. Va multumesc!
Va multumesc pentru raspuns. Deci sa inteleg ca persoana cu pfa ma poate angaja cu cim dar nu vrea dureri de cap si cheltuieli in plus pentru mine?
Pentru mai multe detalii, vedeti link-ul de mai jos

www.avocatnet.ro/content/art...

Alte discuții în legătură

Retinere impozit la sursa teodor-andrei teodor-andrei Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca in urmatoarea situatie mai este necesar sa fie oprit impozitul la sursa. PFA X primeste bani de la firma Y pentru ... (vezi toată discuția)
Contract de colaborare eric2 eric2 Buna seara, Daca am contract de colaborare cu o firma salariul de pe acest contract este trecut in cartea de munca? Mi se asigura plata la casele de ... (vezi toată discuția)
Contract cesiune drepturi de autor BiaS BiaS Buna ziua. va rog sa ma jutati cu mai multe detalii referitoaare la contractul de cesiune de drepturi de autor. Firma la care lucrez pentru a-si reduce ... (vezi toată discuția)