avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract cesiune drepturi de autor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract cesiune drepturi de autor

Buna ziua. va rog sa ma jutati cu mai multe detalii referitoaare la contractul de cesiune de drepturi de autor. Firma la care lucrez pentru a-si reduce costurile, mi-a propus o noua modalitate de "colaboare": sa am trecut in cartea de munca faptul ca lucrez 2 ore cu salariu minim pe economie pentru 2 ore lucrate, iar restul de bani sa mi-i dea printr-un contract de cesiune de drepturi de autor. Va rog sa-mi spuneti care sunt dezavantajele pentru mine. Multumesc
Cel mai recent răspuns: niklas , utilizator 14:49, 1 Octombrie 2009
aveti destule
- din drepturile de autor primite va trebui sa va platiti singurel impozitele si contributiile;
- in cartea de munca vor fi trecute numai veniturile aferente celor 2 ore platite cu salariu minim pe economie;
- in cazul in care veti dori sa faceti un credit la banca (poate isi revine economia si politica bancara) va fi fff greu sa gasiti o banca care sa accepte veniturile din drepturi de autor;
- in perioada in care veti fi plecat in concediu de odihna s-ar putea sa nu mai primiti veniturile din drepturile de autor pe principiul "nu produce.... nu aduce..... nu faci planul.... nu iei banul"
- nu sunt sigura, dar cred ca ceva probleme veti avea si in cazul concediului medical.

daca aveti de ales. parerea mea este sa ramaneti in varianta cu norma intreaga pe cartea de munca.

daca nu.......... asta e, acceptati si cautati-va de lucru (nu zambiti amar, stiu ca este greu, dar merita incercat)
multumesc pentru raspuns. Va rog sa-mi spuneti ce contributii va trebui sa platesc eu..practic ce ar trebui sa fac.. este legal ceea ce face aceasta firma?
da, este legal

cam asa se practica in toata industria de televiziune, de presa scrisa, etc.
nu stiu obiectul de activitate al firmei asa ca faceti singurel comparatiile.

va trebui sa va platiti impozitul, asigurarea de sanatate si asigurarea de pensie. trebuie sa incheiati contracte cu cele 2 case (adica cea de asigurari si cea de pensii)
obiectul de activitate al firmei este retail.

sa inteleg ca va trebui sa imi fac un PFA si sa fac contracte cu cele 2 case si sa merg in fiecare luna sa platesc contributiile?
nu este nevoie de PFA. faceti ca persoana fizica. nu sunteti nici singurul nici ultimul

am uitat sa va spun ca dvs veti plati numai 6% la impozit ptr ca restul de 10% este platit de firma la care lucrati.

deci, va trebui sa faceti contracte cu casa de sanatate (asta ca sa beneficiati de asistenta medicala gratuita) , cu casa de pensii (ptr vechime si pensie) si cu somajul (ca sa puteti beneficia de somaj in caz de ceva)

Alte discuții în legătură

Pensionar boala grad iii - contract civil AngiCat AngiCat Sunt pensionara de boala grad III si mi se retine contributia pentru sanatate de 5,5% si impozit 16% deoarece am pensia in valoare bruta de 1142, rezulta ... (vezi toată discuția)
Drept indemnizatie crestere copil alex_c alex_c Buna ziua, As dori sa stiu ce conditii trebuie indeplineite pentru a beneficia de indemnizatia de crestere copil, in conditiile in care singurele venituri pe ... (vezi toată discuția)
Profesiile liberale sunt obligate sa plateasca contributiile sociale? ramonia ramonia Buna ziua, Imi desfasor activitatea ca psiholog - profesie liberala reglementata prin legea 213/2004! Ma aflu intr-o situatie extrem de ambigua si anume: sunt ... (vezi toată discuția)