avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Profesiile liberale sunt obligate sa plateasca ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Profesiile liberale sunt obligate sa plateasca contributiile sociale?

Buna ziua, Imi desfasor activitatea ca psiholog - profesie liberala reglementata prin legea 213/2004! Ma aflu intr-o situatie extrem de ambigua si anume: sunt angajata in functia de psiholog cu contract individual de munca dar in acelasi timp detin si un cabinet individual de psihologie - prin urmare desfasor o activitate independenta! Nu inteleg de ce in ROMANIA anului 2010 EU - trebuie sa platesc spre stat cotizatiile lunare in partida dubla - atat ca si salariat cat si ca profesie liberala! Nimeni nu stie ceva concret in acest sens...functionarii din institutiile de stat - CNPAS, CASS nu imi ofera decat interpretari de legi... Ironic ma intreb - daca voi fi in incapacitate temporara de munca - voi beneficia de dubla asistenta in sistemul asigurarilor de sanatate??? Va rog sa ma ajutati!!!
Cel mai recent răspuns: alexberi , utilizator 16:18, 8 Septembrie 2010
In momentul de fata Guvernul lucreaza la niste instructiuni referitoare la problema ridicata de dvs. Sa mai asteptam putin.
tudorvaleriu a scris:

In momentul de fata Guvernul lucreaza la niste instructiuni referitoare la problema ridicata de dvs. Sa mai asteptam putin.



Am gasit in legea 95/2006 un articol extrem de interesant cu privire la obligatia de plata a asigurarii de sanatate.
"ART. 257 din Legea 95/2006
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%**) 5,5%***), care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit;
f) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) – e), alin. 2^1 si art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar."

E normal ca acest articol sa fie interpretat de Casa de Asigurari de Sanatate in felul urmator:
"nu conteaza ca sunteti angajata cu contract individual de munca - angajatorul plateste ptr dvs. contributia asigurarilor de sanatate - ceea ce este total gresit - pentru ca si salaritului i se retin acele procente - si trebuie sa platiti si pentru activitatea independenta!"
Exista o alta lege care reglementeaza acest aspect si sustine ca sunt obligata, daca sun salariat, sa platesc inca o asigurare de sanatate????

Poate ca gresesc, este numai o parere personala. Intrebarea cu ..de ce sa fiu obligat EU sa platesc contributii la sanatate, la pensie la somaj daca muncesc mai mult si am venituri din mai multe activitati liberale ..., pentru ca practic beneficiez de o singura pensie, o asigurare de sanatate sau ajutor de somaj. Trebuie sa platesti pentru ca exista o nevoie acuta de bani a statului, pentru solidaritatea cu toti ceilalti care nu au venituri si care fizic-mental nu pot sa lucreze niciodata dar care trebuie ajutati sa traiasca. EX: Sunt zeci de mii de romani (cu un singur venit mare- mai ales in sectorul privat) si care contribuie la cele trei fonduri cu sume mai mari decat contribuie cei cu doua-trei venituri facute din activitati diferite. Si poate multi dintre cei cu un singur venit nu au apelat niciodata la ajutor de somaj, la asistenta medicala si care mai au si zeci de ani pana la pensie. Aceasta categorie de contribuabili (cu un venit mare) ce ar trebui sa faca, ?. Cu stima.
stie cineva care este baza legala pentru care casele de asigurari de sanatate solicita plata retroactiva pentru ultimii 5 ani a contributiilor de la persoanele cu activitati independente/drepturi de autor care nu au/aveau si contract de munca?
Este vorba de Legea 95/1996:
Art.259...
(7) Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate, pentru a obţine calitatea de asigurat, să achite contribuţia legală lunară pe ultimii 5 ani, începând cu data primei solicitări de acordare a serviciilor medicale, calculată la salariul de bază minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii, sau de la data ultimei plăţi a contribuţiei, respectiv de la data când plata contribuţiei era obligatorie dacă perioada scursă este mai mică de 5 ani, calculându-se majorări de întârziere.
...

Alte discuții în legătură

Persoanele care exercita profesii liberale platesc cass 5,5% sau 6,5% Georgeta U.A. Georgeta U.A. Buna ziua Potrivit art. 257 alin.2 lit.a din legea 95/2006 Începând cu 1 iulie 2008, cotele prevazute la art. 257 vor fi urmatoarele: ART. 257 ... (vezi toată discuția)
Ordonanta 58/2010 darabontcsilla darabontcsilla Buna ziua, avem o intrep. individ. din 2010, am fost cu declaratiile la casa de asig. si, ne-a calculat din ziua infiintarii a firmei ( Aprilie 2010 ) ... (vezi toată discuția)
Contributie asistenta sanatate pentru dividente valeriurv valeriurv Un pensionar cu o pensie de cca. 2000 lei pe luna in anul 2009 si care primeste dividente trebuie sa plateasca CASS ? (vezi toată discuția)