Buna ziua, avem o intrep. individ. din 2010, am fost cu declaratiile la casa de asig. si, ne-a calculat din ziua infiintarii a firmei ( Aprilie 2010 ) restanta la CAS de 1300 roni. Intrebarea mea este, daca e legal , pt, ca am contract de munca pe durata nederminata si platesc oricum CAS, iar, ordonanta e valabil din 01/07/2010. Cum poti cere bani retroactiv?? Sa platesc sau nu?? pe iulie 2010 firma a avut venit 0. multumesc.
casa de sanatate a procedat corect, intrucat si inainte de aparitia OUG 58/2010, aveati obligatia de a plati contributia, chiar daca sunteti si salariat cu contract ind. de munca.
art. 257 din legea nr. 95/2006 valabila in 2010
(1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplică asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
(3) În cazul persoanelor care realizează în acelaşi timp venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. a) - e), alin. (2^1) şi la art. 213 alin. (2) lit. h), contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri.