avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... contr asig . sanatate pentru PFI , PFA
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

contr asig . sanatate pentru PFI , PFA

1.Va rog sa ma lamuriti daca in calitate de PFA( sau mai inainte PFI ) trebuie sa platesc contr. asig . sanatate.
mentionez ca sint angajata si la stat , unde platesc contr. asig . sanatate.
PFA a fost intre timp inchisa , fara control .
Dupa ce perioada se prescrie datoria la fondul asig . de sanatate ?

2. Daca o persoana are venituri ocazionale ( comisioane ) din colaborarea cu o firma MLM , si nu este inregistrata ca PFA, trebuie sa plateasca contr. asig. sanatate ? ( persoana are si servici stabil unde plateste asigurarile )

Multumesc .
Ultima modificare: Luni, 17 August 2009
cotmro, utilizator
Cel mai recent răspuns: cotmro , utilizator 14:48, 17 August 2009
Obligatia de a contribui la sanatate are foasrte putine situatii de exceptie.

Ca PFA, indifernet ca aveti si contract de munca, tot trebuie sa platiti asig. la sanatate
Tremenul de prescriere a acestor datorii este de 5 ani.

lg 95/2006 - a sanatatii;

Art. 257. - (1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 6,5%, care se aplică asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
c) veniturilor din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultură, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b);
d) indemnizaţiilor de şomaj;
e) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a)-d), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
f) veniturilor realizate din pensii.
(3) În cazul persoanelor care realizează în acelaşi timp venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. a)-d) şi f), contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri
Multumesc pt. precizari !

In ceea ce priveste veniturile ocazionale din activitati de tip MLM ( amway, forever , avon , etc ), nu am inteles prea bine.Se aplica artr. 257 alin b in sensul urmator ?:
aceste persoane , angajate cu carte de munca la stat si pe linga mai obtin venituri ocazionale din activitati independente ( de tip MLM), fara sa fie PFA , mai platesc asigurari de sanatate si pe veniturile suplimentare ? sau platesc asig . de sanatate pe aceste venituri ocazionale numai persoanle care nu mai au si o alta sursa de venit ? ( salariu )
Aceste venituri independente se impoziteaza la sursa 16%.

multumesc .
Ultima modificare: Luni, 17 August 2009
cotmro, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass si pentru asigurari? ContSters23466 ContSters23466 cartea de munca este la intreprindere de stat unde am norma intreaga si unde mi se retine cas, somaj, fondul de pensii, impozit. In timpul liber am lucrat part ... (vezi toată discuția)
Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)
Contributie sanatate Mainerici  Ctin Mainerici Ctin o persona fizica care are contract de inchiriere spatiu plateste contrib de asig de sanatate (vezi toată discuția)