avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CASS si pentru asigurari?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CASS si pentru asigurari?

cartea de munca este la intreprindere de stat unde am norma intreaga si unde mi se retine cas, somaj, fondul de pensii, impozit. In timpul liber am lucrat part time la o firma de asigurari unde mi s-a retinut impozit pe venitul realizat. Intrebarea mea este: trebuie sa platesc CAS si daca nu am avut carte de munca la firma de asigurari??? Daca da unde trebuie sa ma adresez sau cine trebuia sa o faca sau sa ma instinteze ???
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 21:14, 18 Ianuarie 2010
contributia pentru asigurarile de sanatate (CASS) se calculeaza asupra tuturor veniturilor realizate, cu mici exceptii, dar nu e cazul dvs.

daca sunteti angajata cu contract ind. de munca, iar in acelasi timp realizati si venituri din activitati independente, contributia pentru asigurari sociale (CAS) se calculeaza numai asupra veniturilor din salarii.

asadar, pentru veniturile realizate din conventia cu firma de asigurari trebuia sa achitati contributia la casa de asigurari de sanatate.
as vrea sa revin la ce am precizat mai sus, pentru ca din punctul meu de vedere, totusi problema contributiei la asig de sanatate in cazul conventiilor/contractelor de mandat este una usor delicata.

Art. 257 - (1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).

(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplică asupra:
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar
.........................................................................................................
f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) - d), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.

(5) Contribuţiile prevăzute la alin. (2) şi (4) se plătesc după cum urmează:

a) lunar, pentru cele prevăzute la alin. (2) lit. a), d) şi e);

b) trimestrial, pentru cele prevăzute la alin. (2) lit. b) şi la alin. (4);

c) anual, pentru cele prevăzute la alin. (2) lit. c) şi f).

cf art. 53 din codul fiscal, cei care realizeaza venituri din conventii/contracte de mandat nu efectueaza plati anticipate, plata impozitului facandu-se anual.

cf ord nr. 613/2007, cei care realizeaza alte venituri, inafara celor de la lit. a)-e), trebuie sa plateasca contributia anual pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator.

asadar, conventiile/contractele sunt asimilate altor venituri, prevazute la art. 257, alin 2. litera f) si se supun platii contributiei numai in care nu se realizeaza alte venituri (cele de la lit. a-e)

sper ca cineva a inteles ceva :)

legea nr. 95/2006 s-a modificat de atatea ori incat contribuabilii sunt intr-o ceata totala.
Se platesc asigurarile de sanatate si pentru venitul din activitatea independenta chiar daca este si salariat conf Legii 95/2006.
Ultima modificare: Luni, 18 Ianuarie 2010
Crissa C, Consilier juridic
am explicat mai sus ca nu chiar pt toate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)
Somatii cas Lavinia Marian Lavinia Marian As dori daca sunteti de acord , sa discutam despre multimea de somatii emise de CAS, pe ultimii 5 ani, cu privire la plata contributiilor de catre cei care ... (vezi toată discuția)