Buna ziua,
Nu stiu exact cum trebuie sa procedez ,fiind prima data cand accesez acest site.Am si eu niste intrebari.
Am 2 utilaje pentru constructii pe persoana fizica.De curand am semnat un contract pentru prestari servicii cu aceste utilaje pe persoana juridica.Nu stiu exact cum sa procedez .Sa le vand firmei , sa inchei un contract de comodat intre firma si persoana fizica sau un contract de inchiriere?nu prea stiu care este diferenta .Sper sa ma puteti ajuta .Va multumesc.
Diferenta este imensa. Contractul de comodat este o inchiriere gratuita, asadar, nu puteti primi bani pentru cedarea folosirii acestora. Daca reti sa obtineti un pret din cedarea folosirii acestora va trebui sa le inchiriati.
Nu inteleg daca este vorba de PFA ori de persoana fizica. Dar oricum ar fi cel mai bine este sa incheiati un contract de inchiriere utilaje si nu de comodat.Comodatul presupune darea spre folosinta a unui bun cu titlu gratuit, comodatarul neprimind nimic in schimbul folosirii de catrea comodant a bunului respectiv, pe cand in contractul de inchiriere, puteti cere un pret rezonabil.
Multumesc pentru raspuns.Ca persoana fizica pot sa fac contract de inchiriere cu o firma?Dupa suma scrisa in contract ,ca pesoana juridica platesc impozit?
Da, puteti incheia contract de inchiriere intre dv. ca p.f. si p.j. pe care o administrati. In baza contractului de inchiriere se va plati o chirie stabilita de parti, la data stabilita, emitandu-se factura si chitanta la plata sumei. Aceasta chirie reprezinta o cheltuiala pentru firma, astfel ca nu se datoreaza impozit decat pentru venituri. ;)
Multumesc.Ca persoana fizica de unde am facturi si chitante?Ca persoana fizica trebuie sa declar veniturile undeva?
Ma scuzati dar chiar nu stiu nimic de lucrurile astea.:">
Factura
Iael
As vrea sa intreb daca emiterea facturii (in activitatea de prestari servicii ) catre beneficiar -persoana fizica si semnarea acesteia de catre client ... (vezi toată discuția)