avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Legea 10/1995
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Legea 10/1995

Buna ,
am cautat prin jurisprudenta dar, nu am reusit sa gasesc un caz de condamnare pe legea 10/1995 dar, imobilul sa fie situat in mediul rural.
Nu exista sau nu s-a dat condamnare in asemenea cazuri? Daca stiti vreo speta asemanatoare, va rog, sa o indicati.
Intre timp mai am o intrebare: ar fi corecta acceptiunea ca si infractiunile prevazute de legea 10/1995 se pot condamna si in cazul in care imobilul (chiar daca face parte din categoria celor prevazute la art.2) este situat in mediul rural interpretand Noul cod penal prin prisma art.173 ai al art.8 ?
Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2014
nelu_74, utilizator
Cel mai recent răspuns: nelu_74 , utilizator 23:29, 16 Mai 2014
Se pare ca 'e greu' sa se dea un raspuns la intrebarea de mai sus asa ca detaliez un pic:
Legea 10/1995 privind calitate in constructii
Art. 31
Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 10 ani si interzicerea unor drepturi proiectarea, verificarea, expertizarea, realizarea unei constructii ori executarea de modificari a acesteia, fara respectarea reglementarilor tehnice privind stabilitatea si rezistenta, daca acestea ar putea produce una sau mai multe dintre urmatoarele consecinte: pierderi de vieti omenesti, vatamare grava a integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, distrugerea totala sau partiala a constructiei, distrugerea ori degradarea unor instalatii sau utilaje importante, ori alte consecinte deosebit de grave.

Acum articolul cu pricina:
Art. 2
Prevederile prezentei legi se aplica constructiilor de orice categorie si instalatiilor aferente acestora - indiferent de forma de proprietate sau destinatie - denumite in continuare constructii, precum si lucrarilor de modernizare, modificare, transformare, consolidare si de reparatii ale acestora.
Sunt exceptate cladirile pentru locuinte cu parter si parter plus un etaj si anexele gospodaresti situate in mediul rural si in satele ce apartin oraselor, precum si constructiile provizorii.

Acum, observatia mea:
Noul Cod Penal
Art. 8 Teritorialitatea legii penale
(1) Legea penală română se aplică infracţiunilor săvârşite pe teritoriul României.
(2) Prin teritoriul României se înţelege întinderea de pământ, marea teritorială şi apele cu solul, subsolul şi spaţiul aerian, cuprinse între frontierele de stat.
(3) Prin infracţiune săvârşită pe teritoriul României se înţelege orice infracţiune comisă pe teritoriul arătat în alin. (2)...

Si ca sa fie si mai clar tot NCP spune:
Art. 173 "Prin lege penală se înţelege orice dispoziţie cu caracter penal cuprinsă în legi organice, ordonanţe de urgenţă sau alte acte normative care la data adoptării lor aveau putere de lege."
Asa ca tot ce doream era un raspuns de la un specialist daca am dreptate ca infractiunile prev. de legea 10/1995 sunt opozabile si celor ce le savarsesc in mediul rural!
E atat de dificil de dat un raspuns la aceasta intrebare?
Ultima modificare: Vineri, 16 Mai 2014
nelu_74, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La ce legi te supui in avion dupa ce s-a inchis usa inainte de ... petrunica petrunica La ce legi te supui in avion dupa ce s-a inchis usa inainte de decolare? In urma cu vreo 10 ani am zburat cu Lufthansa din America in Germania si am auzit un ... (vezi toată discuția)
Gratierea si amnistia in italia ansor ansor Buna seara, intrebarea mea este daca o eventuala gratiere si amnistie, data de autoritatile Italiene, are putere juridica si asupra cetatenilor romani care ... (vezi toată discuția)
Aplicarea legii penale ContSters371700 ContSters371700 Buna! Ma poate ajuta si pe mine cineva cu aceasta speta? O persoană având cetăţenie ucraineană comite o infracţiune de omor, pe când se afla la ... (vezi toată discuția)