avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1889 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incadrare salar muncitor calificat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incadrare salar muncitor calificat

Buna seara, sotia mea are liceul economic, calificare lucrator comecial si vechime 25 ani in comert. la ce salariu ar trebui sa fie incadrata?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:08, 20 Noiembrie 2014
Conform Codului Muncii actualizat, salariul minim de baza in Romania nu mai este clasificat in functie de studii, experienta, etc. HOTÃRÂRE nr. 871/2013 stabileste salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată:
Art. 1
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2014, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 850 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168 de ore în medie pe lună în anul 2014, reprezentând 5,059 lei/oră.
(2) Începând cu data de 1 iulie 2014, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168 de ore în medie pe lună în anul 2014, reprezentând 5,357 lei/oră.
1. Codul Muncii nu a reglemnetat niciodata acordarea salariilor in functie de studiile necesare ocuparii unui post.
Acest lucru a fost posibil doar in baza contractelor colective de munca incheiate la nivel de unitate, tamura de activitate sau la nivel national.

2. Incepand cu 01.01.2011, nu mai exista CCMN care sa oblige angajatorii la aplicarea unor coeficienti de ierarhizare in lipsa unor ccm-uri aplicabile acestora.
Coeficientii se aplica numai daca sunt prevazuti in ccm aplicabil angajatorului sau in regulamentul intern al acestuia.
Prin urmare, angajatorul este obligat sa acorde salariul minim brut pe economie indiferent de studiile necesare ocuparii acelei functii ...

Astfel de la 01.01.2014, salariul minim brut este de 850 lei indiferent de studiile necesare ocuparii unei functii.
Ma aflu intr`o mare dilema : Daca intr`un IMM (intreprindere mijlocie privata, societate pe actiuni) patronul decide sa acorde doar salariul minim brut pe economie tuturor celor 300 de anagajati in conditiile in care societatea produce exclusiv pentru export bunuri ; nu`l intreaba nimeni cum reuseste minunea cu 300 necalificati ?!! Nu ar trebui cumva legea sa`l oblige sa faca distinctie clara intre un calificat si un necalificat ?! Daca nu`l intreaba nimeni , insemna ca statul roman e un mare f**ier. Logic : un salariu mic la limita legalitatii insemna desigur incasari de taxe mici catre buget ...
Ar putea fi reglementat printr-un text de lege , dar numai pentru bugetari , nu si pentru sectorul privat unde salariile se negociaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nivel salarizare economist in sistemul sanitar public ANDREI_oni ANDREI_oni Buna ziua, Va rog frumos sa imi raspundeti, care este nivelul salariului, pentru functia de economist (263102), conform Legii 53/ 2003,actualizata. Va ... (vezi toată discuția)
Salariu de incadrare XTN89 XTN89 Buna seara. Intrebarea pe care vreau sa v-o adresez este in legatura cu salariul de incadrare al unei ingrijitoare dintr-o scoala. Cam cat ar trebui sa fie ... (vezi toată discuția)
Salarii bugetari ginel958 ginel958 Vă rog să-mi spuneţi dacă salariul minim pe economie de 850 lei se aplică şi pentru salariaţii bugetari ? Mă refer la o femeie de serviciu de la o ... (vezi toată discuția)