avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sclav in 2014
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sclav in 2014

Salut, am nevoie de ajutor, sunt mai in varsta dar nu am mai avut asemenea probleme, sunt angajat cu carte de munca, va rog sa ma indrumati.

Firma, refuza sa ne plateasca.
Ne zic doar ca au datorii si ca ei nu au bani de salarii dar nu isi platesc nici datoriile.


1. De un an si ceva isi bat joc de noi ne dau salariu cand au chef si cat au chef, nu conteaza ca e lichidare sau avans.
2. Multe luni ne-au platit doar avansul iar acum avem de incasat mai bine de 3 salarii.
3. Au fortat o parte din angajati sa plece in concediu fara plata, cine nu s-a cerut singur in CFS fost concediat.
4. Cine cere condediu de odihna nu primeste, cine intra in medical e primul pe lista de concedieri.
5. In ultimii doi ani au concediat in 4-5 transe, cate 10% din angajati.
5. Nu ne platesc nici contributiile la somaj si sanatate.

Q1. De ce nu inchid firma daca nu au bani, nu verifica statul asta pe nimeni?
Q2. Daca imi dau demisia sunt obligatii sa imi plateasca restantele salariale?
Q3. Este o limita de timp pentru neplata salariilor?
Q4. In Bucuresti cine se ocupa de drepturile angajatiilor?

Q5. Pe situl ANAf scrie in dreptul firmei ca "s-a inceput procedura de executare silita".
Ce inseamna asta?


Nu stiu ce sa mai fac suntem ca niste sclavi, nu avem nici dreptul la banii pentru care am lucrat.
Sper sa aveti raspunsuri si pentru mine.


Va Multumesc Anticipat.



Cel mai recent răspuns: iulian_vlc , utilizator 12:16, 14 Mai 2014
1. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)

2. Executarea silita = Procedura reglementata de lege, prin intermediul careia titularul unui drept subiectiv, recunoscut printr-un titlu executoriu, constrange, cu ajutorul organelor de stat competente, pe cel care nesocotise dreptul respectiv, sa aduca la indeplinire prestatia specificata in titlu, asigurandu-se astfel respectarea dreptului initial incalcat si, totodata, restabilirea ordinii de drept.De regula, titlul in baza caruia se face executarea silita este o hotarare judecatoreasca definitiva, ceea ce face ca procedura executionala sa fie parte a procesului civil

3. Referitor la neplata contributiilor:
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

De asemenea, aveti deschisa calea sesizarii ANAF in legatura cu neplata contributiilor sociale, ceea ce poate declansa un control de specialitate.

Va multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot sa recuperez salariile din urma de la angajator Loredana H Loredana H Bună dimineata! Va rog sa îmi spuneți cum as putea recupera salariile din urma pe care nu le-am primit,mentionez ca în momentul de fata sunt în fără ... (vezi toată discuția)
Probleme de plata angajator catre furnizor si angajati Marcela MB Marcela MB Angajatorul curent are probleme financiare mari - datorii catre furnizori si stat, contributii neplatite de 3 luni. Eu sunt in preaviz si in iulie ar trebui ... (vezi toată discuția)
Neplata salariului de 3 luni kram kram poate sa-mi spuna cineva cum trebuie sa procedez pentru recuperarea banilor? nu mi-au fost platite darile la sanatate si casa pensiilor timp de 8 luni. carei ... (vezi toată discuția)