avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Curatela
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Curatela

As dori sa cunosc ce implica instituirea curatelei unui minor
-ce acte juridice pot/nu pot incheia cei implicati (minor, tutore, curator) in cazul in care minorul are bunuri in proprietate
-care sunt obligatiile fiecaruia dintre acestia

multumesc
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2009
Criulescu, utilizator
este o institutie reglementata de Codul familiei, organizata de autoritatea tutelara. Curatela se instituie pentru ocrotirea unei persoane capabile, dar care, din cauza batranetii, a bolii sau a unei infirmitati fizice, nu poate personal sa-si administreze singura bunurile sau sa-si apere interesele in bune conditii. Ea se instituie la cerere sau din oficiu.Codul familiei
Curatela

Art. 152

In afara de alte cazuri prevazute de lege, autoritatea tutelara va putea institui curatela:

a) daca, din cauza batranetii, a bolii sau a unei infirmitati fizice, o persoana, desi capabila, nu poate, personal sa-si administreze bunurile sau sa-si apere interesele in conditii multumitoare si, din motive temeinice, nu-si poate numi un reprezentant;
b) daca din cauza bolii sau din alte motive, o persoana, desi capabila, nu poate, nici personal, nici prin reprezentanti, sa ia masurile necesare in cazuri a caror rezolvare nu sufera amanare;
c) daca, din cauza bolii sau din alte motive, parintele sau tutorele este impiedicat sa indeplineasca un anumit act in numele persoanei ce reprezinta sau ale carei acte le incuviinteaza;
d) daca o persoana, fiind obligata sa lipseasca vreme indelungata de la domiciliu, nu a lasat un mandatar general;
e) daca o persoana a disparut fara a se avea stiri despre ea si nu a lasat un mandatar general.

Art. 153

In cazurile prevazute in art. 152, instituirea curatelei nu aduce nici o atingere capacitatii celui pe care curatorul il reprezinta.

Art. 154

Curatela se poate institui la cererea celui care urmeaza a fi reprezentat, a sotului sau, a rudelor, a celor aratati in art. 115, precum si a tutorelui, in cazul prevazut in art. 152 lit. c. Autoritatea tutelara poate institui curatela si din oficiu.

Curatela nu se poate institui decat cu consimtamantul celui reprezentat, in afara de cazurile in care consimtamantul nu poate fi dat.

Art. 155

In cazurile in care se instituie curatela se aplica regulile de la mandat. Autoritatea tutelara poate da instructiuni curatorului, in locul celui reprezentat, in toate cazurile in care acesta din urma nu este in masura sa o faca.

Art. 156

Curatorul este in drept sa ceara inlocuirea sa dupa trei ani de la numire.

Art. 157

Daca au incetat cauzele care au provocat instituirea curatelei, aceasta va fi ridicata de autoritatea tutelara la cererea curatorului a celui reprezentat, a oricaruia dintre cei prevazuti in art. 115 ori din oficiu.
multumesc, am gasit si eu acestea pe internet
m-ar fi interesat un raspuns la intrebarile mele
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2009
Criulescu, utilizator
Gasiti carti intregi despre astea, jurisprudenta, teorie... La biblioteci, librarii...
Cat despre cazul dv., nu imi dau seama daca despre curatela sau tutela va intereseaza, nu stiu situatia de fapt.
Despre acte, poate incheia cam orice fel de acte juridice, in functie de varsta minorului acesta semneaza sau nu. Curatela se stabileste pentru majori, oricum.
Exista anumite interdictii si incapacitati speciale, dar acestea se analizeaza de la caz la caz de juristi, caci in functie de situatia de fapt unele se inscriu, altele nu...
Depinde cat de complexa e operatia, daca se incearca prin interpusi, care e finalitatea ei, daca se saraceste patrimoniul minorului...
Exista deja curatela, vreti sa o instituiti? Pentru cine?
Actul se analizeaza de catre un jurist si un avocat va poate spune cate probleme pot aparea cu actul in instante iar notarul va poate arata daca aveti dreptul, legal, sa incheiati un act anume prezentat.
Lucrurile nu sunt albe si negre si inteleg nevoia sa va raspundem la obiect, doar ca fara bazele dreptului nu vad cat veti putea intelege, iar efortul nostru de cateva pagini si zeci de minute ar putea fi in zadar.
In primul rand sa va carificati daca despre tutela sau curatela va intereseaza. Caci legea arata clar ca e vorba de persoane cu capacitate, dar dv. vorbiti despre curatela unei persoane fara capacitate de exercitiu.
adica cum curatela este doar pentru majori? de ce se instituie si pentru minori?
Ultima modificare: Luni, 18 Mai 2009
anacami2, utilizator
Scrie pe vreun act cuvantul asta CURATELA?
Nu scrie tutela?
Daca scrie curatela, e o eroare de scriere, au confundat un "formular" cu altul... Mergeti si vorbiti cu ei...
Eu nu cunosc sa se instituie si pentru minori, caci, asa cum va spunea colega si dv. deja stiati, curatela se instituie pentru persoane capabile, or minorul nu e o persoana capabila...
V-ati suparat repede ca nu v-a raspuns exact cum doreati dv., dar nu ati citit cu atentie mai deloc...

In plus, va rog sa raspundeti la toate intrebarile puse pentru un raspuns cat mai concret.

Alte discuții în legătură

Curatela iconaruclaudia iconaruclaudia Am o mama in varsta de 81 de ani,bolnava, nedeplasabila de 5 ani de zile,nu este in depline facultati mintale( nu primeste medicul in casa).Eu sunt singurul ... (vezi toată discuția)
Autoritate tutelara cris_deo cris_deo buna ziua. in cat timp se da un raspuns de catre o autoritate publica in speta autoritatea tutelara la o petitie formulata de catre mine. care este timpul ... (vezi toată discuția)
Punerea sub interdictie a persoanelor in varsta. Florenta-Beatrice Dan Florenta-Beatrice Dan Ce parere aveti despre faptul ca persoanele in varsta au ajuns la cheremul copiilor, fiind fortati sa se interneze la psihiatrie, din dorinta de a obtine un ... (vezi toată discuția)