avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CURATELA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CURATELA

Am o mama in varsta de 81 de ani,bolnava, nedeplasabila de 5 ani de zile,nu este in depline facultati mintale( nu primeste medicul in casa).Eu sunt singurul copil in viata.Mie nu imi deschide usa si nu pot comunica cu ea.Alte persoane straine intra la ea,foloseste bultetinul si cupoanele de pensie pentru ridicarea retetelor compensate de 5 ani de zile aceeasi reteta.Eu vreau sa stiu cum sa o ajut ?Am fost la autoritatea tutelara din Galati si mi s-a spus ca daca nu dovedesc ca este bolnava psihic, nu fac nimic.Ea este titulara in contract si poate sa faca orice si oricine poate sa o pacaleasca.Va rog mult sa imi spuneti cum sa procedez?
Cel mai recent răspuns: luiza2008 , utilizator 12:29, 6 Decembrie 2009
Curatela

Art. 152

In afara de alte cazuri prevazute de lege, autoritatea tutelara va putea institui curatela:

a) daca, din cauza batranetii, a bolii sau a unei infirmitati fizice, o persoana, desi capabila, nu poate, personal sa-si administreze bunurile sau sa-si apere interesele in conditii multumitoare si, din motive temeinice, nu-si poate numi un reprezentant;
b) daca din cauza bolii sau din alte motive, o persoana, desi capabila, nu poate, nici personal, nici prin reprezentanti, sa ia masurile necesare in cazuri a caror rezolvare nu sufera amanare;
c) daca, din cauza bolii sau din alte motive, parintele sau tutorele este impiedicat sa indeplineasca un anumit act in numele persoanei ce reprezinta sau ale carei acte le incuviinteaza;
d) daca o persoana, fiind obligata sa lipseasca vreme indelungata de la domiciliu, nu a lasat un mandatar general;
e) daca o persoana a disparut fara a se avea stiri despre ea si nu a lasat un mandatar general.

Art. 153

In cazurile prevazute in art. 152, instituirea curatelei nu aduce nici o atingere capacitatii celui pe care curatorul il reprezinta.

Art. 154

Curatela se poate institui la cererea celui care urmeaza a fi reprezentat, a sotului sau, a rudelor, a celor aratati in art. 115, precum si a tutorelui, in cazul prevazut in art. 152 lit. c. Autoritatea tutelara poate institui curatela si din oficiu.

Curatela nu se poate institui decat cu consimtamantul celui reprezentat, in afara de cazurile in care consimtamantul nu poate fi dat.
Art. 155

In cazurile in care se instituie curatela se aplica regulile de la mandat. Autoritatea tutelara poate da instructiuni curatorului, in locul celui reprezentat, in toate cazurile in care acesta din urma nu este in masura sa o faca.

Art. 156

Curatorul este in drept sa ceara inlocuirea sa dupa trei ani de la numire.

Art. 157

Daca au incetat cauzele care au provocat instituirea curatelei, aceasta va fi ridicata de autoritatea tutelara la cererea curatorului a celui reprezentat, a oricaruia dintre cei prevazuti in art. 115 ori din oficiu.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autoritate tutelara cris_deo cris_deo buna ziua. in cat timp se da un raspuns de catre o autoritate publica in speta autoritatea tutelara la o petitie formulata de catre mine. care este timpul ... (vezi toată discuția)
Succesiune,curatela benjy23 benjy23 Salut.Tatal meu a decedat in urma cu 4 ani, in tot acest timp nu am reusit sa deschid succesiunea din cauza mai multor probleme.Una dintre probleme este ca ... (vezi toată discuția)
Curatela Criulescu Criulescu As dori sa cunosc ce implica instituirea curatelei unui minor -ce acte juridice pot/nu pot incheia cei implicati (minor, tutore, curator) in cazul in care ... (vezi toată discuția)