avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Nelamurire fluturas
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Nelamurire fluturas

Buna ziua,
Am primit fluturasul si sunt nelamurita pt ca mie imi iesise alta suma si va rog sa ma lamuriti ce nu este in regula la calculul meu.
Salar realizat 1118 lei
Spor vechime 20% 224 lei
Spor ore suplimentare 453 lei

pana aici totul este in regula diferenta este mai departeCalculul meu este mai departe astfel: Premiul de Paste este de 150 de lei dar pe fluturasul colegilor mei este trecut 200 lei asadar l-am trecut si eu tot asa

Premiu 200 lei
Venit brut 1995 lei
CAS 210 lei
SOMAJ 10 lei
CASS 110 lei
DEDUCERE(copilul) 180 lei
SINDICAT 11 lei
VENIT IMPOZABIL 1474 lei
IMPOZIT 236 lei
VENIT NET 1429 lei asa arata calculul meu.
pe fluturasul meu in schimb apare altceva care incepe de la premiu:

PREMIU 50 lei
VENIT BRUT 1845 lei
CAS 194 lei
SOMAJ 9 lei
CASS 101 lei
DEDUCERE 210 lei
BAZA CALCUL ALTE SUME 150 lei
VENIT IMPOZABIL 1470 lei
IMPOZIT 235 lei
VENIT NET 1306 lei
Asadar care calcul este bun al meu sau al lor si in plus ce inseamna baza calcul alte sume pt ca cineva imi spune ca aceasta suma este de la Craciun cand am primit 3 tichete cadou in valoare de 150 lei,dar eu sunt parinte singur si conform legii se specifica ca nu sunt impozabile aceste tichete.
Va multumesc!



Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 22:16, 15 Mai 2014
Se pare ca prima dvs. de Pasti a fost impartita in doua: 150 lei din FASC (fondul pentru actiuni social-culturale) si 50 lei venit salarial.
Suma de 150 lei din FASC nu este impozabila si nu intra in baza de calcul a contributiilor lunare. Singura problema este ca e gresita incadrarea in FASC, dar angajatorul intentionat face acest lucru, deoarece cheltuielile din acest fond sunt deductibile la impozitul pe profit si nu mai plateste pentru ele contributii.

Codul Fiscal precizeaza foarte clar in ce situatii se acorda sume angajatilor din acest fond, in nici un caz angajatilor de Pasti.

ART. 55
... (4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, veniturile reprezentând cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă.
Cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depăşeşte 150 lei*).


Fluturasul corect trebuie sa arate astfel:

Ore lucrate 1118
Spor vechime 224
Ore supl. 453
Prima 200
Total brut = 1995
Contributii = 210 + 10 + 110 = 330
Baza de calcul impozit = 1995 - 330 contributii - 180 deducere - 11 sindicat = 1474
Impozit = 1474 x 16% = 236
Salariu net = 1995 - 330 - 236 - 11 sindicat = 1418 lei.
Diferenta in minus = 1418 - 1306 = 112 lei

Cotizatia de sindicat se scade din baza de calcul a impozitului, dar se scade si din salariul net, este o retinere din salariu.
Solicitati explicatii angajatorului pentru calcul si pentru acea suma de 150 lei.

Din Codul Fiscal:
ART. 57
(1) Beneficiarii de venituri din salarii datorează un impozit lunar, final, care se calculează şi se reţine la sursă de către plătitorii de venituri.
(2) Impozitul lunar prevăzut la alin. (1) se determină astfel:
a) la locul unde se află funcţia de bază, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţă între venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii, cu respectarea prevederilor Uniunii Europene sau ale convenţiilor/acordurilor privind coordonarea sistemelor de securitate socială în care România este parte, şi următoarele:
- deducerea personală acordată pentru luna respectivă;
- cotizaţia sindicală plătită în luna respectivă;
- contribuţiile la fondurile de pensii facultative, în conformitate cu legislaţia în materie, la schemele de pensii facultative calificate astfel în conformitate cu legislaţia privind pensiile facultative de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, efectuate către entităţi autorizate, stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei a 400 de euro;
b) pentru veniturile obţinute în celelalte cazuri, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţă între venitul brut şi contribuţiile sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii, cu respectarea prevederilor Uniunii Europene sau ale convenţiilor/acordurilor privind coordonarea sistemelor de securitate socială în care România este parte, pe fiecare loc de realizare a acestora;
(2^1) În cazul veniturilor din salarii şi/sau al diferenţelor de venituri din salarii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, impozitul se calculează şi se reţine la data efectuării plăţii, în conformitate cu reglementările legale în vigoare privind veniturile realizate în afara funcţiei de bază la data plăţii, şi se virează până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au plătit.

Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2014
ana-cer, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Premii in bani din fd.2% vornicuelena vornicuelena Va rog sa-mi spuneti ce trebuie retinut din premiul in numerar care se plateste din fd de 2% aplicat asupra fd.de salarii. Fondul se calculeaza si asupra ... (vezi toată discuția)
Salariul brut fisa fiscala mai mare decat salariul brut din fluturas g3ograful g3ograful Buna ziua, Am facut o comparatie intre fisa fiscala cu veniturile din 2011 si fluturasii din acel an. Am observat ca in oricare luna, venitul brut din fisa ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza salariul net din total brut Floarea Cring Floarea Cring Buna ziua, Poate cineva sa-mi spuna cum se calculeaza salariul net din total brut. Ex. net:1.187-1.193 ron si bonuri de masa. Bonurile de masa sunt in functie ... (vezi toată discuția)