avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce diferenta este intre retractul litigios si cesiunea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce diferenta este intre retractul litigios si cesiunea de drept litigios ?

ce diferenta este intre retractul litigios si cesiunea de drept litigios ?

- sunt unic mostenitor
- am probleme si nu pot sa fac acum mostenirea
- pana a ajunge sa fac mostenirea,
acum,vreau sa vand terenul
care imi va reveni ca mostenire.

- cineva mi-a spus ca,
daca vreau sa vand cuiva
acel teren care imi va reveni ca mostenire,
as putea sa ma folosesc de
retractul litigios si cesiunea de drept litigios.

- ce inseamna acest lucru ?
- ce diferenta este intre retractul litigios si cesiunea de drept litigios ?
- pot sa vand viitorul meu drept de proprietate altcuiva,
inainte de a intra in posesia mostenirii ?
Cel mai recent răspuns: Craciun68 , utilizator 14:32, 16 August 2019
Retractul litigios - Manifestarea unilaterala de vointa prin care debitorul unui drept litigios - transmis de catre creditor unei alte persoane, printr-un contract de vanzare-cumparare sau printr-o cesiune de creanta cu titlu oneros - poate sa stinga litigiul si totodata obligatia sa, oferind cesionarului (cumparatorul dreptului) - adica noului sau creditor - suma (pretul) cu care aceasta a cumparat efectiv creanta (sau dreptul) de la cedent.

Cesiune drepturi litigioase - Un “drept” este litigios daca exista un proces inceput si neterminat cu privire la existenta sau intinderea acestuia. Specific contractului de vanzare/cesiune a drepturilor litigioase este faptul ca, la momentul incheierii contractului, partile nu cunosc existenta dreptului cesionat sau nu pot cuantifica valoarea acestuia. In acest caz, vanzatorul nu poate garanta cumparatorului ca va castiga procesul.

In ceea ce va priveste nu se aplica cele de mai sus.
Dvoastra aveti dreptul sa vindeti mostenirea, fara sa o dezbateti. Trebuie sa garantati dreptul de mostenitor si sa incheiati actul de vanzare in forma autentica (in fata unui notar)
"Dvoastra aveti dreptul sa vindeti mostenirea, fara sa o dezbateti. Trebuie sa garantati dreptul de mostenitor si sa incheiati actul de vanzare in forma autentica (in fata unui notar)."

Adica trebuie sa obtin mai intai
Certificatul de mostenitor,
ca sa dovedesc ca sunt uniculmostenitor
si care sunt bunurile pe care le mostenesc si care vor fi ale mele

si apoi
pot sa vand altei persoane
terenul pe care il voi mosteni ?
Puteti vinde inainte de a avea certificatul de mostenitor sau dupa emiterea acestuia.
Luati legatura cu un notar.
Am luat deja legatura cu un notar.
Acest mi-a spus ca nu pot vinde nimic,
daca nu sunt mostenitor,
adica
nu pot vinde niciun bun daca nu am Certificat de mostenitor.

Alt notar mi-a spus ca nu pot vinde nimic
daca nu am intrat in posesia bunurilor.

Ati scris ca:
"Puteti vinde inainte de a avea certificatul de mostenitor sau dupa emiterea acestuia."

- Va rog frumos sa imi spuneti:

cum as putea vinde inainte de a avea certificatul de mostenitor ?
pt. ca nu am bani sa fac mostenirea, sa platesc taxele la notariat.
V-am raspuns.
Insa oricat de mult v-ati dori sa ocoliti notarul, nu se poate.
Trebuie sa mergeti la notar intrucat vanzarea unui bun care face parte din masa succesorala, teren in speta, trebuie facuta in forma autentica (adica in fata unui notar).
Este obligatoriu prin lege.
Ultima modificare: Duminică, 18 Mai 2014
Ofelia Teodorescu, Avocat

Alte discuții în legătură

Vanzare drepturi litigioase dandanaua dandanaua Printr-un act sub semnatura privata, eventual incheiat la un cabinet de avocatură, poate o persoană să-si vândă dreptul de proprietate asupra unui teren ... (vezi toată discuția)
Retract litigios (speta) alynotza01 alynotza01 reclamantul R. a chemat in judecata pe paratul P. cerand obligrea acestuia la restituirea imprumutului de 10 000 000 lei.In instanta, paratul a contestat ... (vezi toată discuția)
Un mic ajutor la vanzarea unui teren extravilan adrian73 adrian73 Buna ziua, am o nelamurire> bunici mei ( de fapt , numai bunica mai traieste), au un pamant extravilan, cu titlu de proprietate. acest titlu de proprietate ... (vezi toată discuția)