Buna ziua tututor, am sa va povestesc un caz pe care eu nu il inteleg deloc,
Anul trecut, fratele meu in varsta de 23 ani impreuna cu X(35 de ani) s-au dus acasa la victima(X fiindui cumnat) sa il ajute cu fanul,au consumat bauturi alcoolice iar intre victima si fratele meu a inceput o altercatie ,Fratele meu impreuna cu X s-au decis sa plece acasa, in momentul cand iesea pe usa victima l-a impins pe fratele meu pe scari, la care fratele meu s-a ridicat si ripostat lovind victima, victima l-a lovit cu un lemn in zona ochiului pe fratele meu iar fratele meu a ripostat, victima dupa aceea a luat o bucata de sticla si l-a taiat pe fratele meu la care fratele meu din nou a ripostat doar ca de data aceasta victima cand a cazut s-a lovit la cap si in cateva ore a murit,martorul X confirma toate acestea,totul s-a intamplat in casa si la iesirea din casa la ora 01:00 noaptea nu a fost nimeni decat ei 3,dupa aceea fratele meu impreuna cu X s-a dus intr-o casa vecina sa doarma, casa era goala decat ei 2, dupa putin timp fratele meu il vede pe X ca se intoarce la casa unde a fost conflictul iar dupa 30 minute se intoarce inapoi la casa unde era fratele meu,intrebandul unde a fost X i-a spus ca a fost sa caute bani(declaratia lui fratele meu)(sa vada in ce stadiu e victima(declaratia lui X)in fine dimineata ii trezeste politia pe amandoi si ii aresteaza pentru omor, de la medicul legist reiese ca victima a avut 33 lovituri,fratele meu recunoscand doar cele 3 lovituri,in declaratia lui X spune ca fratele meu i-a dat si cu picioarele in cap si pumni,in prima declaratie fratele meu spunea ca X s-a dus dupa aceea si i-a mai aplicat lovituri si ca X este cel care l-a omorat,dupa care fratele meu si-a schimbat declaratia si a spus ca l-a auzit pe victima salutandul pe X(aici cred ca a fost influentat de X sa spuna asta)in fine, fratele meu a fost condamnat la 12 ani de inchisoare si X a fost achitat, acuma eu ma intreb, cum este posibil ca sa condamni pe cineva 12 ani de inchisoare fara sa ai o dovada ca si celalalte lovituri au fost aplicate de fratele meu.adica eu ma gandesc ca nu a fost stabilita o ora exacta a decesului dar aprox in jurul ore 01:00 s-a intamplat si victima a fost gasita pe la ora 07:00 dimineata, in tot acest timp se putea intampla multe,fratele meu a recunoscut de la bun inceput acele 3 lovituri,dar niciodata nu a recunoscut faptul ca a murit din cauza lui,acuma nu stiu ce sa zic dar ma intreb daca acel X a fost si i-a aplicat celalale lovituri victimei asa cum fratele meu a declarat intr-o prima declaratie?intr-o bucatarie de vara din acea curte locuia o ruda de a victimei care din acte reiese ca nu este intreg la minte,deci si daca el a declarat ca i-a vazut pe amandoi lovind victima declaratia lui a fost scoasa din cauza ca nu este normal daca acel om nebun s-a dus si a continuat loviturile tinand cont ca victima cand se imbata avea obiceiul sa il bata.12 ani de inchisoare si judecatoarea nu a tinut cont ca a fost provocat (lucru confirmat de cele 2 declaratii ale amandorara) si nici de faptul ca a fost la prima abatere, niciodata nu a mai avut probleme cu politia deloc,tin sa precizez ca fratele meu in aceea seara a cunoscut victima si a fost pentru prima data in acel sat,acuma o sa facem apel si vreau sa va intreb daca dupa parerea d-voastra credeti ca se mai poate salva ceva,sau sa treaca la lovituri cauzatoare de moarte.....imi cer scuze daca mi-a scapat ceva sau nu m-am explicat bine
Tip solutie: Condamnare
Solutia pe scurt: Prin sentinţa penală nr. 425/15.05.2014 s-a dispus: În temeiul art.396 alin.5 C.pr.pen. rap. la art.16 lit.c C. pr. pen. achită pe inculpatul X pentru săvârşirea infracţiunii de omor, prev. de art. 174 alin 1 C.pen ( 1969) cu aplicarea art.5 din Codul penal. Constată că inculpatul X a fost arestat preventiv în perioada 4.07.2013-10.04.2014. Condamnă pe inculpatul – SMC pentru săvârşirea infracţiunii de: - omor, prev. de art. 174 alin 1 C.pen ( 1969) şi art. 5 din Codul penal la pedeapsa de 12 ani închisoare. Cu consecinţele prev. de art. 71,64 lit. a teza a II-a C.pen, lit. b a aceluiaşi articol din Codul penal (1969). În temeiul art. 65 C.pen. (1969) aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzută la art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b C.pen. (1969) pe o durată de 2 ani. În temeiul art. 399 C.pr.pen. menţine arestarea preventivă a inculpatului. În temeiul art. 72 C.pen. deduce din pedeapsă perioada reţinerii şi arestării preventive începând din data de 4.07.2013 la zi.