Buna ziua,
La noi in bloc nu sunt montate apometre si consumul este pe nr de persoane, ceea ce ma dezavantajeaza.
Cum pot face ca sa montez apometre si sa platesc ceea ce consum , daca vecinii nu vor.
In conditiile in care nu exista consens la nivelul asociatieid e proprietari,respectiv proprietarii nu hotarasc prin vot majoritar instalarea de apometre individuale,nu se justifica efortul financiar sa instalati apometre,deoarece,nu exista temei legal de calculare consum apa in raport de indexul individual
Propuneti presedintelui de asociatie instalarea de apometre,situatie in care consumul va fi repartizat functie de indexul lunar comunicat
Atentie! Chiar daca exista apometre individuale,datorita diferentei de precizie intre apometrul de bransament si cele individuale,de regula rezulta diferente intre factura si total index comunicati-diferenta care se repartizeaza proprietarilor printr-una dintre cele 4 variante de calcul
Pentru apa rece lucrurile sunt mai simple pentru ca apometrul va inregista consumul propriu-zis, exprimat in volum.
Pentru apa calda lucrurile sunt mai complicate pentru ca asociatia plateste doua "consumuri/facturi": volumul de apa si cantitatea de energie furnizata (inmagazinata in apa calda). Deoarece nu exista apometre de apartament care sa puna in evidenta cantitatea de energie, de regula, se monteaza apometre de volum (care masoara numai volumul)). Repartizarea costurilor de energie(caldura apei) se face, apoi, aritmetic, prin proportionalitate.
Aceasta metoda de calcul este incorecta, pentru ca apa nu are aceeasi temperatura la etajul 8 ca la etajul 1. De regula, la etajele superioare trebuie sa "lasi apa sa curga" pana ce vine calda ! Din pacate, la fel ca si in alte situatii, se aplica regula majoritara a hotararii adunarii generale a asociatiei, prin care "vecinul" de la 7-8 trebuie sa plateasca si ceea ce nu consuma.
Si, mai este un aspect: trebuie sa tineti seama de faptul ca apometrele trebuie sa fie verificate si atestate metrologic. De asemenea, apometrele au o "durata de viata", deci trebuie sa aveti certitudinea ca "economia" realizata se compenseaza prin costul apometrului (si al montarii acestuia, pe durata de viata normata).
In final, trebuie sa intelegeti care este raportul intre locuirea independenta, intr-o casa "pe pamant" respectiv in bloc(condominiu). NU este acelasi lucru !
@annesis
Propuneti comitetului executiv, presedintelui, sa se contorizeze toate apartamentele.
Nu cred ca v-ar lua in seama numai contorizarea dv. desi nicaieri in lege nu se interzice lucrul acesta.
In situatia in care nu sant montate apometre individuale in apartamentele condominiului (proprietarii nu si-au dat acordul) in schimb cateva apartamente au instalata centrala termica individuala este corecta repartizarea cheltuielilor la A..R pe listele de plata in functie de nr. de persoane din ap.?