avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ce sanse exista daca se va depune plangere?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ce sanse exista daca se va depune plangere?

Buna ziua!
Mama mea are urmatoarea problema:
In anul 2005 a vandut, impreuna cu tatal meu, un contract de vanzare cumparare de mana pentru un teren extravilan. Pentru ca nu s-a putut perfecta actul de vanzare cumparare in termenul stabilit prin contractul de mana,in 2006, proprietarul a urmat calea legala si a mers in instanta pentru perfectarea actelor.Omul avea nevoie de acte pentru ca si el l-a vandut catre o alta persoana. Actele nu s-au putut face la notar pentru ca tatal meu era plecat din tara in acea perioada si s-a intors dupa multi ani. Oricum, nimeni nu a contestat actiunea cumparatorului, parintii mei au primit banii.
Acum, parintii sunt in divort. La stabilirea partajului tata si-a amintit si de acel pamant si spune ca el nu stie nimic, ca nu a semnat nici un act, nici macar de mana si ca daca mama l-a vandut in locul lui, pe el nu-l interseaza , el vrea banii pe pamant.
Mama spune ca el a semnat, el nu recunoaste, in plus vrea sa inceapa sa-i faca mizerii si spune ca ii face plangere penala ca a semnat in locul lui ( pentru fals in înscris sub semnatura privata). Mama nu stie cum sa procedeze. O santajeaza, o jigneste, o ameninta...
Presupunând ca a semnat mama in locul lui, tata oricum a stiut de vanzare, a fost prezent când s-a facut actul de mana, banii s-au folosit in interesul familiei...
Mai poate faca ceva tatal impotriva mamei ? Poate sa-i faca plangere pentru fals?Nu a intervenit prescriptia? Sunt 9 ani de atunci!
Ultima modificare: Luni, 19 Mai 2014
Iona35, utilizator
Cel mai recent răspuns: Iona35 , utilizator 14:52, 19 Mai 2014
cea mai buna proba este declaratia cumparatorului care, audiat fiind de organele de cercetare penala, vine si povesteste cine a semnat si cum.
inteleg ca tatal dvs, joaca rolul nestiutorului care acum chipurile a aflat ca a fost vandut terenul.
orice fapta penala, daca o invinovateste trebuie dovedita.
ar trebui sa apelati la un avocat sa "discute" putin cu tatal dvs. :)
Pe mine ma intereseaza daca faptele, daca au fost (?) s-au prescris dupa 9 ani.
De cumparator nu mai stim nimic,este o ruda a mamei, cred ca intre timp s-a stabilit in alta tara, nu o sa vina sa dea declaratii.
Ultima modificare: Luni, 19 Mai 2014
Iona35, utilizator
DA, s-ar putea spune ca s-a prescris...in opinia mea, dar problema nu se poate privi asa simplist daca tatal dvs se face ca acum a aflat de vanzare, ca el pana acum cand a aflat nu a incasat nici un ban...sunt mai multe aspecte.

Si sa zicem ca intr-adevar cumparatorul este plecat in strainatate, atunci poate da o declaratie la notariat/la consulat acolo unde este, cu privire la imprejurarile care au avut loc...cu atat mai mult cu cat este o ruda. in plus el este persoana "cheie" in cauza asa ca indiferent de ce natura va fi litigiu, daca va fi citat trebuie sa se prezinte sau macar sa dea declaratia.

Termenele de prescripţie a răspunderii penale

Art. 154. - (1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt:
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.
(2) Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni, iar în cazul infracţiunilor de obicei, de la data săvârşirii ultimului act.
(3) În cazul infracţiunilor progresive, termenul de prescripţie a răspunderii penale începe să curgă de la data săvârşirii acţiunii sau inacţiunii şi se calculează în raport cu pedeapsa corespunzătoare rezultatului definitiv produs.
(4) În cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale, săvârşite faţă de un minor, termenul de prescripţie începe să curgă de la data la care acesta a devenit major. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripţie începe să curgă de la data decesului.
Falsul în înscrisuri sub semnătură privată

Art. 322. - (1) Falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul dintre modurile prevăzute în art. 320 sau art. 321, dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Tentativa se pedepseşte.
Ultima modificare: Luni, 19 Mai 2014
MYRA CIMPEAN , Avocat
Nu inteleg de ce doar " s-ar putea spune ca s-a prescris..." Din textul legii rezulta clar ca s-a prescris..
Spuneti ca problema nu ar trebui privita simplist, dar ce ar trebui sa faca mama? Va rog sa ma sfatuiti !
Sa se lase santajata , ca daca nu-i da ce suma vrea el, face plangere?
As vrea sa stiu daca o plangere a tatalui impotriva mamei are vreo sansa ?
Ultima modificare: Luni, 19 Mai 2014
Iona35, utilizator
Buna ziua!
Ma puteti lamuri ?
S-a prescris sau nu o posibila infractiune de fals in înscrisuri petrecut in 2005?
Eu inteleg ca da, dar astept o parere si un sfat autorizat .
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de prescriptie Gby_12 Gby_12 Buna ziua ! Care este termenul de prescriptie a raspunderii penale pentru fals sub semnatura privata facut in 2006 si folosit si intr-un proces in acel ... (vezi toată discuția)
Tardivitate sau prescriptie pentru marturia mincinoasa FRD FRD In cazul in care un martor a declarat mincinos intr-un proces civil in anul 2012 luna noiembrie si as dori sa depun la parchet plangere pentru marturie ... (vezi toată discuția)
Termen limita a cercetarii penale ciocosu ciocosu multumesc celor care mi-au raspuns. puteti sa-mi precizati si care este termenul de prescriptie a infractiunii de insela ciune? si pot fi eu incadrat la ... (vezi toată discuția)