avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 981 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident auto cu victime
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident auto cu victime

Buna seara,

O ruda de a mea a avut un accident auto in data de 20 Aprilie 2014 (duminica pastelui) soldat cu accidentarea unei persoana. Accidentul s-a petrecut in afara localitatii, pe un drum cu 2 benzi pe sens. Aceasta ruda conducea o masina marca Logan pe banda 2 cand a sesizat in fata o masina marca Skoda Octavia orientata la 45 grade undeva cu partea din spate pe banda 2 iar fata pe banda 1, stationata cu pozitiile aprinse (cei din skoda precizeaza ca ar fi avut avariile pornite, insa ruda spune ca nu a vazut absolut nimic). Ca sa descriu accidentul din ce declaratii au ajuns la noi ar fi: La volanul skodei era o femeie cu sarcina vizibila care conducea pe banda 2, iar in dreapta dansei sotul acesteia in stare de ebrietate. Acesta din urma avand o nevoie fiziologica a actionat frana de mana a masinii pana cand masina s-a oprit in pozitia precizata mai sus, a coborat din masina, si-a satisfacut nevoile si la intoarcerea acestuia spre masina, 3 minute mai tarziu, s-a petrecut accidentul. Amicul meu nu a mai putut evita aceasta masina, a incercat sa o ocoleasca dar a intrat in derapaj, lovind masina stationata oarecum cu lateralul, si prinzand victima, persoana in stare de ebrietate, intre masini. Cam asta este firul accidentului.

In aceasta saptamana a fost anuntat ca ar fi culpa comuna (vina rudei a fost ca nu a putut evita un obstacol pe carosabil) si ca ar fi cel mai bine sa se impace cu celalalt sofer pentru a nu continua judecata si urmarirea penala. Polististul a insistat ca cei 2 soferi sa se inteleaga pentru ca altfel va da dosarul spre inceperea urmarii penale. Ce mai stim e ca dosarul a fost deja o data la procuratura si s-a intors la politie, dar din pacate nu stim motivul intoarcerii lui. Persoana vatamata a petrecut 6 zile in spital.

Intrebarile noastre ar fi:
1. Pentru situatia descrisa se poate incepe urmarirea penala a rudei mele?
2. Putem solicita in vreun fel accesul sau informatii exacte ale anchetei politiei?
3. Putem afla de la procuratura stadiul urmarii penale a rudei mele?
4. Procesul verbal nu este solutionat inca, si exceptand aceste cateva informatii de la politie nu stim nimic, dar in cazul unei culpe comune putem contesta aceasta decizie? Si sa cerem despagubiri/reparatia autovehiculului Logan? Daca da, e suficient un proces in civil impotriva Procesului verbal, sau judecata va trebuii sa se desfasoare cu cei implicati in accident.
5. Aveti idee daca exista un termen de solutionare din partea politiei a procesului verbal?

E normal sa fie culpa comuna accidentul acesta?

Multumesc.

Cu stima,
Marius.
Cel mai recent răspuns: Jokerush , utilizator 09:13, 17 August 2015
As vrea sa adaug cateva explicatii:
1. accidentul s-a petrecut la ora 22:00
2. Persoana pentru care adresez intrebarile este pentru moment un prieten, insa in octombrie imi va deveni cumnat, de aceea am folosit cuvantul "ruda".

Va multumesc,
Marius.
1.-Urmarirea penala se pune in miscare daca victimei i se acorda de catre medicul legist un numar mai mare de 90 de zile de ingrijiri medicale.
2.- Continutul dosarului de urmarire penala nu sunt publice
3.- Ruda dvs. poate sa faca o cerere adresata procurorului de caz prin care sa solicite informatii privind stadiul de solutionare a dosarului
4.- Solutia procurorului de caz poate fi contestata adresand un memoriu primului-procuror al Parchetului din care face parte parte procurorul de caz. Puteti formula daune materiale si morale atat in faza de urmarire penala cat si in cel de judecata (daca se ajunge in aceasta faza). Daca dosarul nu va ajunge in instanta daunele le puteti pretinde in instanta printr-o actiune civila
5.- Nu exista termen de rezolvare a dosarului
ing. Ioan Ciobanu
1.-Urmarirea penala se pune in miscare daca victimei i se acorda de catre medicul legist un numar mai mare de 90 de zile de ingrijiri medicale.

Partial adevarat, poate fi vorba de una din urmatoarele consecinte trecute in CML pentru retinerea vatamarii corporale din culpa: o infirmitate; leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale; un prejudiciu estetic grav şi permanent; avortul; punerea în primejdie a vieţii persoanei.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate la aceasta infractiune, urmarirea penala se incepe in rem când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege şi se constată că nu există vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acţiunii penale.

Plangerea penala prealabila poate fi depusa in termen de 3 luni de la savarsirea faptei .

Asa cum s-a mentionat mai sus, elementul constitutiv al infractiunii subzista daca sunt necesare cel putin 90 de zile de ingrijrii medicale pentru recuperare, conform certificatului medico-legal.

Raspunderea penala este angajata ,cand infractiunea a fost soldata cu :

o infirmitate; leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale; un prejudiciu estetic grav şi permanent; avortul; punerea în primejdie a vieţii persoanei.



In cazul infractiunii de vatamare corporala din culpa, retragerea plangerii penale prealabila inlatura raspunderea penala .


Retragerea plangerii prealabile reprezinta un act personal, definitiv , total . ( vizeaza, deci , atat latura penala , cat si latura civila a cauzei deduse judecatii ).



Societatea asiguratoare va suporta pagubele produse prin conduita antisociala .( constituirea de parte civila poate avea in vedere atat daunele morale , cat si daunele materiale, dovedite ).

Societatile de asigurare vor fi citate in procesul penal ce are ca obiect si solutionarea actiunii civile in calitate de persoana responsabila civilmente .



In caz ca se dispune condamnarea , anularea permisului de conducere este obligatorie.

In caz ca pedeapsa cu inchisoarea este aplicata, dreptul de a conduce pe drumurile publice poate fi redobandit numai in termen de 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.

Reabilitarea este una de drept.( termenul de incercare este unul compus din pedeapsa aplicata de instanta , la care se adauga doi ani ) , cazierul fiind din nou fara nicio mentiune.
Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Toata lumea a raspuns vis-a-vis de dosarul penal, nimeni legat de vinovatia soferului.
Ruda dumneavoastra era singur in masina? Exista vreun martor care sa sustina ca autoturismul Skoda era oprit pe banda a 2-a de circulatie? Cum au ajuns la dumneavoastra informatiile pe care le-ati relatat (nevoi fiziologice, frana de mana etc)? I-au fost recoltate probe biologice victimei (sau in raportul medical este mentionat acest lucru)?
Din ce relatati d-voastra, nu ar fi vorba de culpa comuna.

Alte discuții în legătură

Accident trecere de pietoni ionica00 ionica00 Bună ziua, acum o săptămână am fost implicat într-un accident, lovind 2 pietoni pe trecere. Situația se prezintă astfel: mă deplasam cu mașina pe ... (vezi toată discuția)
Conducere fara permis pe un drum public si accident neamtualin neamtualin Buna ziua , am si eu o intrebare .. am condus pe un drum public o masina nu am avut permis de conducere si am intrat intr-un copac .. mai era cineva cu ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala din culpa! babu588 babu588 Buna, Sunt o tanara de 22 de ani si am fost implicata intrun accident rutier in data de 23/05/2008. Ma aflam intr-o zona cu doua benzi pe sens si eu doream sa ... (vezi toată discuția)