avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Prins cu 3 cartuse de Kalashnikov... acuma ce?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Prins cu 3 cartuse de Kalashnikov... acuma ce?

Fratele meu a fost prins cu 3 cartuse de Kalajnikov in club. Le avea cu el doar sa faca pe smecherul... nu s-au gasit alte arme in casa,etc. Cam ce pedeapsa risca? Nu are cazier, nu are nimic!

Cel mai recent răspuns: KTBi , utilizator 11:37, 20 Mai 2014
LEGE Nr. 295 din 28 iunie 2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor
PUBLICATÃ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 583 din 30 iunie 2004
CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Domeniul de reglementare
Prezenta lege stabileşte categoriile de arme şi muniţii, precum şi condiţiile în care deţinerea, portul, folosirea şi operaţiunile cu aceste arme şi muniţii sunt permise pe teritoriul României.
ART. 2
Definiţii
În sensul prezentei legi, definiţiile şi categoriile armelor, muniţiilor, persoanelor şi documentelor sunt:
I. Definiţii generale
3. muniţie - ansamblu format din proiectil şi, după caz, încărcătură de azvârlire, capsa de aprindere, precum şi celelalte elemente de asamblare care îi asigură funcţionarea şi realizarea scopului urmărit;
4. operaţiuni cu arme şi muniţii - producerea, confecţionarea, modificarea, prelucrarea, repararea, experimentarea, vânzarea, cumpărarea, închirierea, schimbul, donaţia, importul, exportul, transportul, tranzitul, transferul, transbordarea, depozitarea, casarea şi distrugerea armelor de foc şi muniţiilor;
II. Categorii de arme şi muniţii
1. arme şi muniţii interzise - arme şi muniţii a căror procurare, deţinere, port şi folosire sunt interzise persoanelor fizice şi juridice, cu excepţia instituţiilor care au competenţe în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale şi care sunt prevăzute în categoria A din anexă;
2. arme şi muniţii letale - arme şi muniţii prin a căror utilizare se poate cauza moartea ori rănirea gravă a persoanelor şi care sunt prevăzute în categoriile B - D din anexă;
SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale
ART. 9
Regimul juridic al armelor deţinute ilegal sau al căror deţinător nu este cunoscut ori a decedat
(1) Persoana care ia la cunoştinţă despre existenţa unei arme militare sau a unei arme letale ori a muniţiilor deţinute ilegal, pierdute sau abandonate, este obligată să anunţe de îndată cel mai apropiat organ de poliţie.
(2) Persoana care găseşte o armă militară sau o armă letală ori muniţii este obligată să le predea sau să anunţe la cel mai apropiat organ de poliţie, de îndată ce este posibil, dar nu mai târziu de 24 de ore.
(3) Rudele sau persoanele care locuiesc împreună cu o persoană ce deţine în mod legal arme sau muniţii au obligaţia ca, în cazul în care deţinătorul decedează sau este declarat dispărut, să depună armele şi muniţiile respective la cel mai apropiat armurier, în termen de 15 zile de la data decesului sau, după caz, a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de declarare a dispariţiei.
ART. 10
Dreptul de procurare, deţinere, port şi folosire a armelor şi muniţiei
Persoanele fizice care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege pot procura, deţine, purta şi folosi arme letale şi arme neletale, precum şi muniţia corespunzătoare acestora.
ART. 131
Răspunderea juridică pentru încălcarea dispoziţiilor prezentei legi Încălcarea prevederilor prezentei legi atrage, după caz, răspunderea penală, civilă, contravenţională sau administrativă a persoanei vinovate.

Codul Penal
Capitolul IV
INFRACŢIUNI PRIVITOARE LA REGIMUL STABILIT PENTRU UNELE ACTIVITÃŢI REGLEMENTATE DE LEGE
Art. 279
Nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor
Deţinerea, portul, confecţionarea, transportul, precum şi orice operaţie privind circulaţia armelor şi muniţiilor sau funcţionarea atelierelor de reparat arme, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 8 ani.
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi nedepunerea armei sau a muniţiei în termenul fixat de lege la organul competent, de către cel căruia i s-a respins cererea pentru prelungirea valabilităţii permisului.
Se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani:
a) deţinerea, înstrăinarea sau portul, fără drept, de arme ascunse ori de arme militare, precum şi a muniţiei pentru astfel de arme;
b) deţinerea, înstrăinarea sau portul, fără drept, a mai multor arme cu excepţia celor prevăzute la alit. a), precum şi a armelor de panoplie, ori muniţiei respective în cantităţi mari.
Portul de arme, fără drept, în localul unităţilor de stat sau al altor unităţi la care se referă art. 145, la întruniri publice ori în localuri de alegeri, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani.
Tentativa se pedepseşte.
Ultima modificare: Marți, 20 Mai 2014
legalmgm, utilizator
Si Noul Cod Penal:
CAPITOLUL III
Nerespectarea regimului armelor, muniţiilor, materialelor nucleare şi al materiilor explozive
Art. 342
Nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor
(1) Deţinerea, portul, confecţionarea, precum şi orice operaţiune privind circulaţia armelor letale, a muniţiilor, mecanismelor sau dispozitivelor acestora sau funcţionarea atelierelor de reparare a armelor letale, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(5) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (3) au ca obiect arme interzise sau muniţii, mecanisme ori dispozitive ale acestora, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.
(6) Nedepunerea armei şi a muniţiei la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.



Gagica vroia o estimare :))) ca nimeni nu ii va da smecherasului 8 ani pt. 3 cartuse de AK :))
Nu am gasit nici o speta ... ciudat...

Am gasit ceva:

[ link extern ]

cred ca vi amenda administrativa :)) sau mustrare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Martor proces penal gabriel769 gabriel769 Pe scurt. Sint posesor de pistol cu gaze și am permis de port-arma.Nu posed munitie pentru el.Am fost la sediul unei firme și agentul de pază a observat ... (vezi toată discuția)
Regimul armelor si munitiei nghincea nghincea sunt vinator cu acte in regula, de citiva ani si am avut mai multe controale pentru a vedea cum si unde tin arma. Totul in regula pina cind am avut un control ... (vezi toată discuția)
Arme si munitii art. 342 al 6 din ncp florindr florindr Buna ziua . Va supun atentiei o speta cel putin interesanta !!! DESI Expunerea de Motive pentru adoptarea Noului Cod Penal, elaborată de Ministerul ... (vezi toată discuția)