avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua -inainte cu doi ani sotul a murit inIsrael dar avem o vila in Romania. Eu am doi copii din casatorie ,el are doi copii aici in Israel,impreuna n avem copii.Casa din tara am cumparat-o inainte de casatorie pret jumu-juma,o casa la rosu,in anul 1998- in anul 2006 am vandut apartamentul meu bun-propriu si teren tot bun-propriu ca sa facem casa sa putem locui in ea, nu ne-au ajuns banii am facut credit in tara pt 25 miiEURO .In casa a locuit tot timpul fiul meu are acum 30 ani si el a continuat cu constructie ,mobilat platit creditul noi ,adica sotul pana la urma nu a pus n ban la aceasta casa- fiul are un teanc de facturi.Acum nu stiu cum sa incep cu NOTARUL sau cu INSTANTA ,eu cred ca cei doi copii ai lui de aici din Israel o sa aiba pretentie si frica mea este daca ei pot deschide succesiunea sau procedurile dupa legile din ISRAEL,precizez ca noi v3eneam in tara numai o luna sau doua pe an.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ofelia Teodorescu , Avocat 21:09, 26 Mai 2014
Dvoastra, ca sotie supravietuitoare veti mosteni 1/4 din jumatatea sotului, restul de 3/4 revine copiilor acestuia, conform codul civil roman.
Dezbaterea succesorala trebuie sa aiba loc in fata notarului si doar, in situatia in care mostenitorii nu se inteleg trebuie sa formulati cerere de chemare in judecata cu acest obiect.
Cu toate acestea, avand in vedere ca notarul competent este cel de la ultimul domiciliu al defunctului si tianand cont ca ati precizat ca sotul a decedat in Israel, cel mai bine ar fi sa contactati un notar din Israel, care va poate preciza care este legislatia din acea tara.
esty a scris:

Buna ziua -inainte cu doi ani sotul a murit inIsrael dar avem o vila in Romania. Eu am doi copii din casatorie ,el are doi copii aici in Israel,impreuna n avem copii.Casa din tara am cumparat-o inainte de casatorie pret jumu-juma,o casa la rosu,in anul 1998- in anul 2006 am vandut apartamentul meu bun-propriu si teren tot bun-propriu ca sa facem casa sa putem locui in ea, nu ne-au ajuns banii am facut credit in tara pt 25 miiEURO .In casa a locuit tot timpul fiul meu are acum 30 ani si el a continuat cu constructie ,mobilat platit creditul noi ,adica sotul pana la urma nu a pus n ban la aceasta casa- fiul are un teanc de facturi.Acum nu stiu cum sa incep cu NOTARUL sau cu INSTANTA ,eu cred ca cei doi copii ai lui de aici din Israel o sa aiba pretentie si frica mea este daca ei pot deschide succesiunea sau procedurile dupa legile din ISRAEL,precizez ca noi v3eneam in tara numai o luna sau doua pe an.Va multumesc

Dna AV mii de multumiri intrebarea mea era daca copii defunctului sot din Israel pot cere aceasta procedura succesorala dupa legislatia din Israel, si daca da cum pot sa impiedic acest lucru -facand ce .... fiul meu locuieste in casa de 8 ani el plateste tot ,el construieste tot etc
Conform legislatiei romane oricare dintre mostenitori pot cere dezbaterea succesiunii fara a putea fi impiedicati intr-un fel. Se poate dovedi insa daca e cazul ca nu au acceptat mostenirea in termenul legal. Mergeti la un notar din Israel si interesati-va cum se aplica legislatia acolo, avand in vedere ca sotul a decedat acolo.
Daca sotul este roman, atunci potrivit art. 954 alin. 3 cod civil:

Dacă ultimul domiciliu al defunctului nu este cunoscut sau nu se află pe teritoriul României, moştenirea se deschide la locul din ţară aflat în circumscripţia notarului public celui dintâi sesizat, cu condiţia ca în această circumscripţie să existe cel puţin un bun imobil al celui care lasă moştenirea.

Puteti merge la un notar aflat in circumscriptia in care se afla apartamentul, proprietate a defunctului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune emy114 emy114 Se poate dezbate succesiunea in alta localitate decat cea in care defunctul a avut ultimul domiciliu ? Din cate stiu eu legea nu precizeaza concret locul ... (vezi toată discuția)
Parinti meii au fost despartiti 20 de ani inainte de decesul tatalui ... aida33 aida33 Parinti mei au fost despartiti 20 de ani inainte de decesul tatalui , dar niciodata divortati ,el avand domiciliul in alta localitate decat mama . Dupa alti ... (vezi toată discuția)
Succesiune laurca laurca as dorii daca se poate o clarificare daca in perioada de 6 luni nu se deschide succesiunea ,unul dintre ce-i 3 care suntem trecuti pe testament,ne doreste ... (vezi toată discuția)