Acum o luna de zile parinti mei au avut accident de masina,masina o conducea cumnatul meu si alaturi de el a fost nepotul meu,in spate erau parinti mei.
A iesit de pe un drum lateral al conducator care nu s-a asigurat si a intrat direct in ei apoi pe o laterala a masini.
In urma accidentului parinti mei au avut nevoie de cateva zile de spitalizare 5 zile mama si 3 zile tata .
Conducatorul care a produs accidentul nu a luat legatura cu parinti mei deloc decat politia i-a luat carnetul de conducere timp de 3 luni si i s-a dat polita de asigurare cumnatului meu sa i se repare masina dar un geam a fost spart dar acel geam nu ii se inlocuieste pe motiv ca inainte era crapat si cumnatul meu trebuie sa suporte costul inlocuiri geamului.
Daca parinti mei il da in judecata pe conductorul care a produs accidentul ei pot avea parte de despagubiri cat si cumnatul meu?
Trebuie ca victimele sa depuna plangere penala impotriva conducatorului auto vinovat de producerea accidentului in termen de 2 luni de la cunoasterea identitatii acestuia. Despagubiri se pot obtine pe cale amiabila cu asiguratorul RCA al vinovatului, trebuie deschis dosar de daune in cadrul caruia se pot solicita daune materiale si morale. In primul rand cheltuielile de spitalizare vor fi suportate de catre victime daca nu vor intenta proces pe cale civila impotriva conducatorului auto pentru plata acestora, tot asiguratorul RCA le va plati dar daca nu sunt solicitate acesta nu va plati.
Angajati un acocat care sa se ocupe de caz iar plata acestuia o solicitati drept cheltuieli de judecata.
Nu va fi angajata raspunderea penala, sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa.
Plangerea penala prealabila este depusa in termen de trei luni de la data savarsirii faptei.
ART. 196
Vătămarea corporală din culpă
(1) Fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Fapta prevăzută în art. 194 alin. (1) săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Când fapta prevăzută în alin. (2) a fost săvârşită ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(4) Dacă urmările prevăzute în alin. (1) - (3) s-au produs faţă de două sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.
(5) Dacă nerespectarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere sau desfăşurarea activităţii care a condus la comiterea faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (3) constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(6) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
ART. 194
Vătămarea corporală
(1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:
a) o infirmitate; b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;
d) avortul;
e) punerea în primejdie a vieţii persoanei,
se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii uneia dintre consecinţele prevăzute în alin. (1) lit. a), lit. b) şi lit. c), pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
(3) Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (2) se pedepseşte.
ART. 195
Lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte
Dacă vreuna dintre faptele prevăzute în art. 193 şi art. 194 a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 6 la 12 ani.
Trebuie vazut ce scrie in CML, daca nu sunt trecute nici una din consecintele de la art.194, trebuie mers in instanta civila pentru despagubiri, sanse sunt.