avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... NUP - instanta, consultare dosar
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

NUP - instanta, consultare dosar

Un partener de afaceri a depus la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului o plangere penala impotriva adminstratorilor societatii mele In Martie am primit rezolutia cu NUP
Partenerul meu nu a fost multumit si m-am trezit cu un dosar penal pe rolul Judecatoriei in raza careia am sediul
Cer scuze daca nu stiu dupa mine acest nemultumit trebuia sa se adreseze procurorului si acesta sa inainteze in instanta dosarul
Dar la primul termen s-a dispus amanarea cauzei in vederea solitarii dosarului de urmarire penala
Si inca o precizare am primit comunicare cu NUP in 28.03.2014 iar la judecatorie este inregistrat in 16.05.2014 Cum pot afla daca a depus la procuror in termenul de 20zile de la comunicare plangerea impotriva solutiei de neinceperea urmaririi penale
Cel mai recent răspuns: vrica , utilizator 21:55, 28 Mai 2014
Cand va fi inaintat dosarul de la parchet, aveti posibilitatea sa consultati dosarul la instanta de judecata.Atunci puteti verifica cand s-a depus, daca s-a depus plangerea.
Ultima modificare: Joi, 22 Mai 2014
Stefan Bicov, Avocat
Aveti mai jos procedura, puteti merge la instanta pentru a vedea dosarul.
ART. 341
Soluţionarea plângerii de către judecătorul de cameră preliminară
(1) După înregistrarea plângerii la instanţa competentă, aceasta se trimite în aceeaşi zi judecătorului de cameră preliminară. Plângerea greşit îndreptată se trimite pe cale administrativă organului judiciar competent.
(2) Judecătorul de cameră preliminară stabileşte termenul de soluţionare, care este comunicat, împreună cu un exemplar al plângerii, procurorului şi părţilor, care pot depune note scrise cu privire la admisibilitatea ori temeinicia plângerii. Petentului i se va comunica termenul de soluţionare. Persoana care a avut în cauză calitatea de inculpat poate formula cereri şi ridica excepţii şi cu privire la legalitatea administrării probelor ori a efectuării urmăririi penale.
(3) Procurorul, în termen de cel mult 3 zile de la primirea comunicării prevăzute la alin. (2), transmite judecătorului de cameră preliminară dosarul cauzei.
(4) În situaţia în care plângerea a fost depusă la procuror, acesta o va înainta, împreună cu dosarul cauzei, instanţei competente.
(5) Judecătorul de cameră preliminară se pronunţă asupra plângerii prin încheiere motivată, în camera de consiliu, fără participarea petentului, a procurorului şi a intimaţilor.
(6) În cauzele în care nu s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, judecătorul de cameră preliminară poate dispune una dintre următoarele soluţii:
a) respinge plângerea, ca tardivă sau inadmisibilă ori, după caz, ca nefondată;
b) admite plângerea, desfiinţează soluţia atacată şi trimite motivat cauza la procuror pentru a începe sau pentru a completa urmărirea penală ori, după caz, pentru a pune în mişcare acţiunea penală şi a completa urmărirea penală;
c) admite plângerea şi schimbă temeiul de drept al soluţiei de clasare atacate, dacă prin aceasta nu se creează o situaţie mai grea pentru persoana care a făcut plângerea.
(7) În cauzele în care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, judecătorul de cameră preliminară:
1. respinge plângerea ca tardivă sau inadmisibilă;
2. verifică legalitatea administrării probelor şi a efectuării urmăririi penale, exclude probele nelegal administrate ori, după caz, sancţionează potrivit art. 280 - 282 actele de urmărire penală efectuate cu încălcarea legii şi:
a) respinge plângerea ca nefondată;
b) admite plângerea, desfiinţează soluţia atacată şi trimite motivat cauza la procuror pentru a completa urmărirea penală;
c) admite plângerea, desfiinţează soluţia atacată şi dispune începerea judecăţii cu privire la faptele şi persoanele pentru care, în cursul cercetării penale, a fost pusă în mişcare acţiunea penală, când probele legal administrate sunt suficiente, trimiţând dosarul spre repartizare aleatorie;
d) admite plângerea şi schimbă temeiul de drept al soluţiei de clasare atacate, dacă prin aceasta nu se creează o situaţie mai grea pentru persoana care a făcut plângerea.
(8) Încheierea prin care s-a pronunţat una dintre soluţiile prevăzute la alin. (6) şi la alin. (7) pct. 1, pct. 2 lit. a), b) şi d) este definitivă.
(9) În cazul prevăzut la alin. (7) pct. 2 lit. c), în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii, procurorul şi inculpatul pot face, motivat, contestaţie cu privire la modul de soluţionare a excepţiilor privind legalitatea administrării probelor şi a efectuării urmăririi penale. Contestaţia nemotivată este inadmisibilă.
(10) Contestaţia se depune la judecătorul care a soluţionat plângerea şi se înaintează spre soluţionare judecătorului de cameră preliminară de la instanţa ierarhic superioară ori, când instanţa sesizată cu plângere este Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, completului competent potrivit legii, care se pronunţă prin încheiere motivată, fără participarea procurorului şi a inculpatului, putând dispune una dintre următoarele soluţii:
a) respinge contestaţia ca tardivă, inadmisibilă ori, după caz, ca nefondată şi menţine dispoziţia de începere a judecăţii;
b) admite contestaţia, desfiinţează încheierea şi rejudecă plângerea potrivit alin. (7) pct. 2, dacă excepţiile cu privire la legalitatea administrării probelor ori a efectuării urmăririi penale au fost greşit soluţionate.
(11) Probele care au fost excluse nu pot fi avute în vedere la judecarea în fond a cauzei.

#B

Va multumesc mult pentru timpul acordat m-am lamurit pe deplin
Va mai rog sa-mi spuneti ma pot apara singura in instanta de fond penal?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva ordonantei de nup in instanta Laura50 Laura50 Am primit ordonanta de NUP de la prim procuror dar instanta de judecata a admis plangerea impotriva acestei ordonante si a admis cererea spre judecare pe ... (vezi toată discuția)
Lntrebare citare martori Agripina1 Agripina1 daca am facut plangere in instanta impotriva ordonantei procurorului /plangere de neurmarire /netrimitere in judecata art.340 ncpp vor fi citate si partile sau ... (vezi toată discuția)
judecator de camera preliminara - ce inseamna si cu ce se ocupa ? oanaportar oanaportar Intr-un articol publicat astazi pe acest site se scrie: \\"Dispozitiile din Codul de procedura penala care stabilesc ca judecatorul de camera preliminara se ... (vezi toată discuția)