avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cedare parti din mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cedare parti din mostenire

Buna ziua . am din nou nevoie de ajutorul dumneavoastra.
Parintii mei au murit iar eu cu fratele meu vrem sa facem succesiunea, eu las casa parinteasca lui iar el cedeaza un apartament . Deoarece valoarea casei este dubla decat apartamentul si el nu are de unde ma despagubi vrem sa facem un act notarial prin care el renunta la partea lui de succesiune din apartament in cazul decesului meu in favoarea sotiei mele. Acest act ulterior mai poate fi anulat de el sau atacat in cazul decesului meu.? Multumesc anticipat pt ajutor
Vanzarea sau liberalitatile asupra drepturilor succesorale este posibila numai dupa ce succesiunea a fost deschisa (fiind nule orice pacte asupra unei succesiuni viitoare - vezi Vechiul Cod Civil - art.702 si 965 alin.2 si deasemenea, Noul Cod Civil - art.956) si numai dupa ce succesibilul a acceptat succesiunea;
daca un succesibil isi vinde drepturile sale succesorale inainte de a fi acceptat expres succesiunea, aceasta vanzare are valoarea unei acceptari tacite a succesiunii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Mai 2014
legalmgm, utilizator
De ce nu faceti alta varianta:faceti evaluarea proprietatilor si impartiti egal:dvs. apartamentul si o cota parte din casa iar fratele restul, care ii va ramane lui daca dvs.decedati inaintea lui, asa veti fi sigur ca apartamentul va ramane sotiei. Orice act faceti acum cu privire la apartament se poate ataca la decesul dvs.
artur1971 a scris:

Buna ziua . am din nou nevoie de ajutorul dumneavoastra.
Parintii mei au murit iar eu cu fratele meu vrem sa facem succesiunea, eu las casa parinteasca lui iar el cedeaza un apartament . Deoarece valoarea casei este dubla decat apartamentul si el nu are de unde ma despagubi vrem sa facem un act notarial prin care el renunta la partea lui de succesiune din apartament in cazul decesului meu in favoarea sotiei mele. Acest act ulterior mai poate fi anulat de el sau atacat in cazul decesului meu.? Multumesc anticipat pt ajutor

Nu se poate face un astfel de act notarial, dintr-un motiv foarte simplu: "succesiunile se deschid numai prin moarte".

Aceasta inseamna, ca atat timp cat dvs. sunteti in viata, nu se poate face niciun act cu privire la renuntarea (sau acceptarea) unei succesiuni viitoare, care se va deschide dupa moartea dvs.
Problema o rezolvati mai simplu, daca faceti un testament in favoarea sotiei, fratele cum nu e moestenitor rezervatar, nu va mai mosteni oricum parte din apartament.
Daca vreti sa renunttai ca ce vi se mai cuvine ca si sulta, rezolvati asa, prin testament.
Daca mai vreti sulta, puteti sa incheiati un act ( puteti face asta si prin actul de partaj) prin care sa se oblige sa va dea sulta in rate intinse pe cativa ani.

daca as face dupa succesiune as face un testament in favoarea sotiei acesta ar putea fi atacat ?

Alte discuții în legătură

Mostenire larisarazvan larisarazvan Va rog frumos un raspuns la urmatoarea speta: in cazul in care sotul decedeaza fara a lasa testament, urmasi sunt sotia si doi copii. Masa succesorala este ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu testament- sustragere de bunuri succesorale danicka danicka Va prezint urmatoarea situatie: In 2008 am deschis succesiunea si am impartit bunurile tatalui decedat. Mama, fratele, si eu am obtinut certificate de ... (vezi toată discuția)
Mostenirea sau donatia prin notariat musurois musurois Buna ziua, Tatal meu are 2 case, mama a decedat din 2008 dar nu s-a dezbatut succesiunea, iar noi suntem 3 copii. mentionez ca eu nu vreau nimic. Cum poate sa ... (vezi toată discuția)