avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenirea sau donatia prin notariat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenirea sau donatia prin notariat

Buna ziua,
Tatal meu are 2 case, mama a decedat din 2008 dar nu s-a dezbatut succesiunea, iar noi suntem 3 copii. mentionez ca eu nu vreau nimic. Cum poate sa dea aceste case prin act de mostenire sau donatie fratilor mei? Sau care este calea cea mai simpla , mai sigura si mai ieftina? Nu ar vrea prin act de vanzare cumparare deoarece nu vrea sa le treaca si pe cumnate, mentionez sunt case facute inainte de a se casotorii ei acum 17 ani, una este construita in 1971(in asta locuieste si tata cu cel de al doilea copil) si una in 1992(sta singur cu familia lui fratele cel mare).
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 11:56, 25 Octombrie 2011
cand spuneti cumnate sa inteleg ca va referiti la sotiile fratilor dumneavoastra.Sfatul meu este ca tatal dumneavoastra sa lase prin testament aceste case separat la fiecare frate, iar ulterior dupa decesul tatalui, dumneavoastra sa renuntati la mostenire.
Dezbateti mostenirea dupa mama dvs intai, ca presupun ca cele doua imobile sunt bunuri comune. Dvs daca nu aveti nicio pretentie renuntati la mostenirea din partea mamei, in asa fel incat dupa eliberarea Certificatului de mostenitor , mostenitori vor fi tatal dvs si cei doi frati. Cota dansului de 1/2 de bun comun din cele doua imobile le poate dona celor doi frati, cu rezerva uzufructului care se va stinge la moartea dansului, si cu scutire de raport iar apoi vor face partajul succesoral, unde fiecare copil va ramane cu cate un imobil , platind o sulta tatalui dvs.
Ramane problema dvs insa , dvs renuntati la succesiunea mamei dvs nu si la a tatalui, pentru ca nu se poate. Pactul asupra unei mosteniri viitoare este interzis! La decesul tatalui dvs puteti ataca donatiile pt reductiunea liberalitatilor succesive ca v a fost incalcata rezerva succesorala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren ContSters289205 ContSters289205 Buna ziua,se dau urmatoarele date Suntem 4 frati si o parcela de pamant cu mama fiind propietara.Doi din fratii mei au convins`o pe mama sa semneze dandu`le ... (vezi toată discuția)
Succesiune ankutza_2611 ankutza_2611 Buna ziua, am urmatoarea problema.Mama mea mai are 4 frati.In 1994 a murit tatal lor, iar apoi bunicul din partea tatalui Si au facut ambele succesiuni.De la ... (vezi toată discuția)
Transfer mostenire Neil21 Neil21 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o explicatie, un sfat. Dar mai intai sa va expun pe scurt despre ce este vorba: Patru frati, in urma ... (vezi toată discuția)