avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren

Buna ziua,se dau urmatoarele date

Suntem 4 frati si o parcela de pamant cu mama fiind propietara.Doi din fratii mei au convins`o pe mama sa semneze dandu`le doar lor singurul teren.Mentionez ca aceasta s`a intamplat in urma cu cativa ani si pe rand.Odata i`a dat unui frate ,apoi celuilalt.
Tin sa anunt ca nu sunt familiarizat cu aceste treburi,tocmai de aceea intreb daca este legal si daca se poate face ceva in aceasta privinta,eu si celalat frate am ramas pe dinafara.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters289205 , utilizator 13:32, 20 Aprilie 2013
Sub ce forma l a dat?! S a intocmit contract de vanzare cumparare sau pur si simplu l a dat sa I'l lucreze si atat?! Nu putea sa l vanda sau sa l doneze de doua ori! Pentru ca dupa primul act, daca exista asa ceva si este legal intocmit adica in forma autentica, nu mai era dansa proprietar.
Daca l a dat doar sa I'l lucreze, inseamna ca mama este inca proprietar iar la decesul dansei veti avea toti fratii prin eliberarea certificatului de mostenitor o cota parte egala din acel teren.
Daca l a donat unuia dintre frati, la decesul mamei puteti cere in cadrul dezbaterii succesiunii, fie la notar, fie in instanta, reductiunea liberalitatilor excesive pentru ca va incalca rezerva succesorala. Daca l a vandut trebuie demonstrat ca banii nu s au dat efectiv si ca vanzarea este o donatie care va fi si ea supusa reductiunii.
Imi cer scuze ca nu am fost destul de explicit

Primul frate a luat partea de teren cea mai mare pe care se lucra,acesta l`a vandut la randul lui imediat si acum se afla un cartier de blocuri.
Al doilea a luat partea de teren unde se afla casa mamei si a mai construit o casa.

Terenul a fost donat cu sau fara stiinta mamei.Ce ma sfatuiti sa fac?
Daca mama este proprietara, terenul nu poate fi donat fara stiinta mamei! Deoarece dansa a semnat contractul de donatie catre cei doi copii! Daca sunt donatii dvs la decesul mamei in cadrul dezbaterii succesiunii veti putea cere reductiunea liberalitatilor excesive.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Aprilie 2013
ContSters250994, utilizator
Da,a fost cu semnatura mamei.
Iti multumesc enorm pentru raspunsuri.
Mai am cateva intrebari sper ca nu te deranjeaza.Ce o sa se intample daca pamantul donat este deja vandut?
Si daca unul din frati imi da o parte din teren mai pot apela la reductiunea liberalitatilor excesive?
Se va reuni fictiv la calculul activului net al mostenirii valoarea bunului donat la data la care el a fost vandut. Daca unul dintre frati va va dona/vinde o parte din teren, oricum cel de al patrulea va putea cere reductiunea si se va stabili in cadrul procedurii succesorale , fie pe cale amiabila, fie la instanta, rezerva succesorala si cotitatea disponibila.
Atentie mostenitorii pot cere reductiunea , nu este obligatoriu.

Alte discuții în legătură

Contract de donatie ContSters255863 ContSters255863 Daca persoana Giumbix a donat catre fii lui proprietatile pe care le-a avut, adica un apartament de 4 camere si un apartament cu 3 camere catre un fiu, iar ... (vezi toată discuția)
Act de donatie kerekeshermina kerekeshermina Buna ziua, parintele meu (mama deoarece tatal meu a decedat de multi ani)a facut un act de donatie pe numele meu cu acordul fratilor mei. Doresc sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)
Donatia poate fi atacata? tama tama buna ziua! am primit o parte din terenul bunicului meu din partea mamei ca donatie. poate ataca donatia fratele mamei mele? in ce conditi? (vezi toată discuția)