Daca persoana Giumbix a donat catre fii lui proprietatile pe care le-a avut, adica un apartament de 4 camere si un apartament cu 3 camere catre un fiu, iar catre celalalt un apartament de 4 camere si o casa cu un teren de 200 mp, poate fi atacat contractul de donatie de catre unul dintre fii dupa moartea tatalui?
Ca de exemplu, unul dintre frati nu este de acord cu faptul ca respectiva casa cu terenul de 200 mp a revenit celuilalt frate.
In momentul actual tatal respectiv nu mai este in viata. La moartea tatalui s-a efectuat partajul succesoral si ambii frati au renuntat la masa succesorala in favoarea mamei.
Daca unul dintre frati a donat si vandut proprietatile avute in posesie, fratele celalalt poate ataca actul initial de donatie realizat pe numele sau?
Daca sunt renunatori la succesiune nu mai pot cere reductiunea liberalitatilor excesive si nici raportul donatiilor.
Daca bunurile donate au fost bunuri comune , adica si mama dvs a fost donator alaturi de tatal dvs, atunci la decesul mamei puteti cere pentru partea dansei de 1/2 din bunurile donate raportul.
Deci, in momentul de fata nici unul dintre frati nu poate ataca contractele de donatie pentru proprietatile respective, ambii soti semnand in favoarea fiilor?
Imi pare rau, dar nu am inteles a doua idee. Adica, dupa moartea mamei pot primi 1/2 din masa succesoarala ramasa - proprietatile pe care aceasta le detinea la momentul decesului?
Nu, dupa moartea mamei puteti cere raportul donatiilor sau reductiunea acestora daca se incalca rezerva succesorala dar numai pentru 1/2 din aceste bunuri donate pentru ca erau bunuri comune si doar 1/2 v a donat mama dvs.
Teren
ContSters289205
Buna ziua,se dau urmatoarele date
Suntem 4 frati si o parcela de pamant cu mama fiind propietara.Doi din fratii mei au convins`o pe mama sa semneze dandu`le ... (vezi toată discuția)
Donatie
irina-escu
Buna ziua
Care ar fi cea mai potrivita modalitate prin care mama imi poate da un apartament?
Datele sunt urmatoarele: ambii parinti traiesc si suntem 2 ... (vezi toată discuția)