avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de donatie

Daca persoana Giumbix a donat catre fii lui proprietatile pe care le-a avut, adica un apartament de 4 camere si un apartament cu 3 camere catre un fiu, iar catre celalalt un apartament de 4 camere si o casa cu un teren de 200 mp, poate fi atacat contractul de donatie de catre unul dintre fii dupa moartea tatalui?
Cel mai recent răspuns: ContSters255863 , utilizator 08:15, 16 Octombrie 2012
Depinde de nemultumirea pe care o are in privinta a ceea ce a donat tatal sau si mai ales depinde cand moare tatal, care acum este in viata.
Ca de exemplu, unul dintre frati nu este de acord cu faptul ca respectiva casa cu terenul de 200 mp a revenit celuilalt frate.

In momentul actual tatal respectiv nu mai este in viata. La moartea tatalui s-a efectuat partajul succesoral si ambii frati au renuntat la masa succesorala in favoarea mamei.

Daca unul dintre frati a donat si vandut proprietatile avute in posesie, fratele celalalt poate ataca actul initial de donatie realizat pe numele sau?
Daca sunt renunatori la succesiune nu mai pot cere reductiunea liberalitatilor excesive si nici raportul donatiilor.
Daca bunurile donate au fost bunuri comune , adica si mama dvs a fost donator alaturi de tatal dvs, atunci la decesul mamei puteti cere pentru partea dansei de 1/2 din bunurile donate raportul.
Deci, in momentul de fata nici unul dintre frati nu poate ataca contractele de donatie pentru proprietatile respective, ambii soti semnand in favoarea fiilor?

Imi pare rau, dar nu am inteles a doua idee. Adica, dupa moartea mamei pot primi 1/2 din masa succesoarala ramasa - proprietatile pe care aceasta le detinea la momentul decesului?

Multumesc!
Nu, dupa moartea mamei puteti cere raportul donatiilor sau reductiunea acestora daca se incalca rezerva succesorala dar numai pentru 1/2 din aceste bunuri donate pentru ca erau bunuri comune si doar 1/2 v a donat mama dvs.

Alte discuții în legătură

Teren ContSters289205 ContSters289205 Buna ziua,se dau urmatoarele date Suntem 4 frati si o parcela de pamant cu mama fiind propietara.Doi din fratii mei au convins`o pe mama sa semneze dandu`le ... (vezi toată discuția)
Donatie irina-escu irina-escu Buna ziua Care ar fi cea mai potrivita modalitate prin care mama imi poate da un apartament? Datele sunt urmatoarele: ambii parinti traiesc si suntem 2 ... (vezi toată discuția)
Mostenire teren agricol octavian63 octavian63 Buna ziua tatal meu a dobandit prin retrocedare de la bunicul sau un teren agricol ; intrebarea mea este daca la decesul lui mama mea va avea drept de ... (vezi toată discuția)