avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de donatie

Daca persoana Giumbix a donat catre fii lui proprietatile pe care le-a avut, adica un apartament de 4 camere si un apartament cu 3 camere catre un fiu, iar catre celalalt un apartament de 4 camere si o casa cu un teren de 200 mp, poate fi atacat contractul de donatie de catre unul dintre fii dupa moartea tatalui?
Cel mai recent răspuns: ContSters255863 , utilizator 08:15, 16 Octombrie 2012
Nu neaparat, insa sa se poata dovedi ca banii s au primit!
Acum NCC prezuma ca orice instrainare cu titlu oneros cu o clauza de uzufruct, abitatie, intretinere se prezuma a fi donatie daca s a facut in favoarea unui descendent iar ceilalti nu si au dat consimtamantul la aceasta instrainare. Insa atentie aceasta prevedere este valabila pentru contractele incheiate dupa 1 oct. 2011.
Deci, daca de exemplu mama ar incerca sa-i vanda ceilulalt fiu niste bunuri imobiliare la niste preturi derizorii, acel/acele act/e de vanzare ar putea fi contestate in instanta fiindca sunt niste vanzari fictive? Daca detin un bun imobil nu as putea sa-l vand la o valoare derizorie, sub valoarea de piata a bunului respectiv?

Cand va referiti la valoare, va referiti la valoare estimata pentru bunul respectiv, in fiecare act de donatie?

De asemenea, cum se poate demonstra ca nu platit suma stabilita in contract?

Mai am o intrebare legat de acelasi subiect:
Recapituland subiectul, tatal persoanei X doneaza niste imobile unuia dintre fii. Tatal persoanei X a decedat, insa sotia acestuia traieste.

Celalat fiu dupa moartea tatalui nu este de acord cu donatiile respective. Daca persoana X (despre care am scris anterior) nu mai are in posesie proprietatile respective, spre exemplu unul dintre imobile fiind donat iar altul vandut catre fii sau sotie, in cazul de fata celalat fiu poate cere in instanta anularea respectivelor contracte?
Daca persoana X vinde unul dintre bunurile primite donate sotiei, dar sotia cu venitul acesteia nu acopera valoarea bunului cumparat. Se poate demnostra ca respectivul bun a fost o donatie deghizata?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren ContSters289205 ContSters289205 Buna ziua,se dau urmatoarele date Suntem 4 frati si o parcela de pamant cu mama fiind propietara.Doi din fratii mei au convins`o pe mama sa semneze dandu`le ... (vezi toată discuția)
Donatie irina-escu irina-escu Buna ziua Care ar fi cea mai potrivita modalitate prin care mama imi poate da un apartament? Datele sunt urmatoarele: ambii parinti traiesc si suntem 2 ... (vezi toată discuția)
Mostenire teren agricol octavian63 octavian63 Buna ziua tatal meu a dobandit prin retrocedare de la bunicul sau un teren agricol ; intrebarea mea este daca la decesul lui mama mea va avea drept de ... (vezi toată discuția)